• BG

  Dačić: Nadamo se da neće doći do otimanja srpskih svetinja u Crnoj Gori

   

   

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da Beograd čvrsto stoji iza prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i da će iskoristiti sva diplomatska sredstva da im pomogne.

  „Nadamo se da neće doći do otimanja srpskih svetinja, jer to može da izazove ogromne sukobe, ne samo u Crnoj Gori, nego može da se prelije na ceo region. Mi ćemo vući poteze u pokušaju da sačuvamo mir i interese srpskog naroda, srpske svetinje, SPC i njenu imovinu“, rekao je Dačić na RTS-u, komentarišući tenzije povodom sinoćnjeg usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu.

  Dačić je kazao da je njegovo ministarstvo u današnjem saopštenju „izrazilo zabrinutost“ zbog dešavanja u Crnoj Gori povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, „donetog bez konsultacija i uz protivljenje SPC, najveće verske zajednice u toj zemlji“ i dodao da država Srbija ima kontakte s predstavnicima srpskih partija i SPC u Crnoj Gori.

  „Nije samo srpski narod taj koji SPC smatra jedinom kanonskom crkvom u Crnoj Gori, to je i veliki broj onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. Nijedna druga pravoslavna crkva ne priznaje samoproglašenu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Nadamo se da će razum prevladati, da neće biti izazivanja sukoba“, naveo je šef srpske diplomatije.

  Dodao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana zvao crnogorskog predsednika Mila Djukanovića i skrenuo mu pažnju da Beograd sa velikom zabrinutošću prati dešavanja u Crnoj Gori i da ima i moralnu i ustavnu obavezu da brine o pravima Srba koji žive van Srbije.

  „Mi apelujemo na mir, da ne bude sukoba i incidenata, i apelujemo na jedinstvo srpskog naroda“, rekao je Dačić.

  On je ocenio da Djukanović „igra na kartu okupljanja većine“ na antisrpskoj politici i dodao da je ona „duboko pogrešna“, jer su Srbija i Crna Gora „dve najbliže zemlje na svetu“.

  „Ne znam šta ga je nateralo na ovako nešto i mislim da je to veoma loš potez, ali u pitanju je druga država. Mi se ne mešamo u njihove unutrašnje stvari, ali nas interesuju prava našeg naroda. Kao što je rekao i predsednik Vučić mirno, pametno i bez izazivanja sukoba. Ne verujem da će bilo ko smeti da krene na svetinje ako mu je išta sveto“, kazao je Dačić.

  On je dodao da današnji, kako je kazao, „siledžijski, fašistički ispad“ lidera Dveri Boška Obradovića u Skupštini Srbije nanosi „nenadoknadivu štetu“ srpskim interesima.

  „Nama je potrebno jedinstvo naroda, a tučom u skupštini pokazujemo da nemamo jedinstvenu politiku, da u Srbiji postoji kriza“, naveo je šef srpske diplomatije.

  Dačić je kritikovao i potpredsednicu Stranke slobode i pravde (SSP) Mariniku Tepić zbog njene optužbe da se novcem privatnih trgovaca oružjem finansira kampanja Srbije za povlačenje priznanja Kosova.

  „Naravno da ništa od toga nije istina. Mi ne idemo po narodu da tražimo pare za to da neko povlači priznanje. Ako neko misli da odete u neku zemlju i kažete daćemo ti 100.000 ili milion da povučeš priznanje, to ne postoji kao mogućnost. To što je uradila Marinika Tepić, i (predsednik SSP Dragan) Djilas i Savez za Srbiju, jeste pokušaj da se zaustavi kampanja za povlačenje priznanja Kosova“, rekao je Dačić.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com