• BG

  Дан Светог Саве, постао званични и посебним законом признати празник у Румунији

   Посланици румунског парламента усвојили су данас закон којим је 27. јануар, Дан Светог Саве, постао званични и посебним законом признати празник у Румунији.

  Посланик српске мањине у румунском парламенту Славољуб Аднађ је иницијатор закона о проглашењу празника Светог Саве за званични празник у Румунији.

  Закон о установљењу „Дана Светог Саве“ једногласно су подржали сви посланици.

  Током свечане седнице у великој дворани Парламента, Аднађ је указао да је усвајање овог закона важно јер се дешава у тренутку када се обележава 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве.

  Седници је присуствовао и владика темишварски Лукијан и протојереј-ставофор Маринко Марков, архијерејски заменик, који су у саопштењу навели да је ово још један доказ да су наша заједница и црква поштоване у румунском друштву, објавио је темишварски недељник „Наша реч“, у издању Савеза Срба у Румунији.

  Закон предвиђа да Дан Светог Саве могу организовати централне и локалне власти, институције под њиховом подређеношћу или координацијом, затим цивилна друштва и физичка и правна лица, организовањем и/или учешћем у програмима и културним, образовним, уметничким, друштвеним или научним манифестацијама посвећеним промоцији српске мањине у Румунији, која настањује западни део земље и према задњем попису броји 18.500 припадника.

  Извор: Танјуг

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com