• BG

  Djordjević: Sve zemlje Jugoistočne Evrope imaju iste probleme nezaposlenosti i migracija

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da sve zemlje Jugoistočne Evrope tište isti problemi nezaposlenosti i migracija i najavio da će Srbija nastaviti sa obučavanjem nezaposlenih i zaposlenih osoba.

  Na konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja Jugoistočne Evrope u Beogradu, Djordjević je rekao da Srbija želi da promeni svoj odnos prema zapošljavanju.

  „Želimo da pokažemo drugačiji odnos prema našim gradjanima i da im pružimo mogućnost da se o trošku države ne samo da dokvalifikuju, prekvalifikuju, već i da održe i unaprede svoje znanje“, rekao je Djordjević.

  On je novinarima kazao da Srbija ne može samo da se oslanja na prekvalifikacije i dokvalifikacije, već mora više brinuti o budućem obrazovanju.

  „Sa Ministarstvom za prosvetu i obrazovanje moramo da radimo na tome da u budućnosti odredjeni broj ljudi obrazujemo u toj sferi za koju želimo da bude industrijski razvijena u našoj zemlji“, objasnio je Djordjević.

  Po njegovim rečima, ministarstvo kojim upravlja želi da pomogne osobama sa invaliditetom, ranjivim grupama, žrtvama nasilja.

  „Odvajamo odredjena sredstva, u planu je Zakon o socijalnom preduzetništvu koji će jednu kategoriju da obuhvati i svako njima da omogući način i privilegiju da se zaposle“, rekao je Djordjević.

  On je ukazao na to da Srbija ima problem sa starim zanatima koji postoji i u Zapadnoj Evropi.

  „Pričao i sa ministrom finansija kako da nekim sledećim izmenama i dopunama poreskih zakona olakšamo tim ljudima kako bismo ih zadržali“, rekao je Djordjević i dodao da bi ta stara zanimanja trebalo da imaju posebne olakšice.

  Sa predstavnicima delegacije Medjunarodnog monetarnog fonda koja je danas u Srbiji Djordjević je kazao da će razgovarati o predlozima zakona koji se nalaze na raspravi u Skupštini Srbije medju kojima su zakon o ukidanju privremenog smanjenja penzija, dopune Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com