• Novosti online

  Djukanović: Problem Zakona o slobodi veroispovesti nije isključivo crnogorski

  Predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je da problem Zakona o slobodi veroispovesti nije isključivo crnogorski, već da ga treba posmatrati u širem kontekstu.

  „Još uvek se u regionu vodi oštar politički duel izmedju politika koje zastupaju evropsku budućnost svakog od naših društava na Zapadnom Balkanu i politike koja želi da konzervira postojeće stanje i zadrži Balkan na vanevropskom koloseku“, rekao je Djukanović novinarima sinoć u Briselu.

  Djukanović je ocenio da naspram onoga što njegova vlada zastupa daljeg razvoja gradjanske države i multietničkog društva koje će biti sastavni deo evropske i evroatlanske zajednice, postoji „predlog da se Crna Gora vrati u status nacionalne, preciznije srpske države, da se vrati u status države kojom će upravljati Srpska pravoslavna crkva, da se vrati u model srednjovekovne države“.

  „Izabrati izmedju te dve opcije nije teško bilo kom razboritom, a kamoli odgovornoj državnoj politici“, naveo je predsednik Crne Gore posle sastanka lidera EU i zapadnobalkanske šestorke, a prenela je Radio televizija Crne Gore.

  Rekao je da se ne sme potceniti to što u dubini svakog društva regiona kao posledica zaostajanja još postoje „naslage te svesti“ i dodao da se sa njima treba nositi „na jedan odgovoran i pažljiv način“.

  „Moramo obezbediti jedan mukotrpan, dugoročni proces emancipacije naših društava koji će svima obezbediti da vremenom zaista postanemo korisnici benefita koje donosi Evropa“, naveo je Djukanović.

  On je kazao i da je Crna Gora u stanju da probleme sa drugim zemljama rešava u najboljem duhu evropske prakse i tekovina EU.

  „Jasno je potpuno da što se više približavamo Evropskoj uniji, poslednji ostaci onog nasledja koje je u suštini duboko antievropsko, onog zbog čega je Zapadni Balkan proveo decenije i vekove na antievropskom koloseku, sada to isplivava i to treba rešavati u duhu dobre evropske demokratske prakse“, kazao je Djukanović.

  Djukanović je sinoć u Briselu učestvovao na neformalnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Na sastanku su bili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel i premijer Hrvatske Andrej Plenković u ime zemlje koja predsedava EU.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com