• Novosti online

  Djurić (SMS): Srbija u vojnu i policijsku opremu ulaže tri puta više od zemalja centralne i …

  Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir DJurić oštro je danas kritikovao predloženi rebalans budžeta Srbije i ocenio da iz njega proizlazi da su fiskalni prioriteti Vlade jačanje bezbednosnog sektora i „kupovina“ pojedinih društvenih grupa na teret socijalnih politika, razvoja privrede i standarda gradjana.

  „Dodatnih šest milijardi dinara ide ne za plate vojnika, već za vojnu opremu. Dodatnih 3,7 milijardi dinara ide za opremu MUP-a. Ukupno 9,7 milijardi dinara za vojno-policijski hardver“, rekao je DJurić na sednici Skupštine Srbije.

  Objasnio je da Srbija u vojnu i policijsku opremu ulaže praktično tri i po puta više od zemalja centralne i istočne Evrope.

  On je kazao da je rebalansom predvidjeno svega dve milijarde dinara dodatnih subvencija u poljoprivredi, dok se za 1,35 milijardi dinara umanjuju rashodi na ime boračko-invalidske, socijalne zaštite, tranzicionog fonda, učeničkog i studentskog standarda, Fonda za mlade talente i sportskih stipendija, nagrada i priznanja

  DJurić je rekao da je rebalansom budžeta predvidjeno 600 miliona dinara manje za inače mali budžet Ministarstva za zaštitu životne sredine, a za 200 miliona se smanjuje budžetski fond za energetsku efikasnost.

  Dodao je da se rebalansom budžeta potrošnja uvećava za čak 135 milijardi dinara, ali na mere koje neće podstaći nizak privredni rast.

  „Povećana potrošnja jeste opravdana, ali samo u meri u kojoj je finansirana onim povećanim prihodima čije povećanje ima trajni karakter i ako podstiče prenizak privredni rast. Na žalost, nemamo ni jedno ni drugo“, rekao je DJurić.

  Prema njegovim rečima, umesto 48,5 milijardi dinara fiskalnog suficita ostvarenog na kraju jula, rebalansom se planira 23,6 milijardi dinara fiskalnog deficita na kraju godine, što predstavlja „sunovrat“ od 72 milijarde dinara u poslednjih pet meseci, kao posledica planirane veće potrošnje do kraja godine.

  „Fiskalno je neodgovorno potrošiti sav višak prihoda, uključujući tu i pare od tih jednokratnih i neponovljivih prihoda, i tako iz suficita otići u deficit“, kazao je DJurić.

  Kako je naveo, u javnom sektoru, u kojem do danas nema resistematizacije i platnih razreda, povećavaju se plate koje će dogodine opteretiti budžet sa više 20 milijardi dinara.

  DJurić je ocenio da Srbija propušta priliku da se privreda rastereti smanjenjem akcizne stope na naftne derivate.

  Dodao je da je rebalansom budžeta pedvidjeno 1,25 milijardi dinara manje za Upravu za rezerve nafte, iako Srbija ima višestruko manje rezerve nafte od evropskog standarda svega 15 do 20 dana, nasuprot tom standardu koji je od 61 do 90 dana.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com