• Novosti online

  Додик: Ако су за поштовање граница нека поштују интегритет Србије

  САРАЈЕВО – Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик позвао је данас политичке лидере у Сарајеву да, ако су заиста за поштовање граница на Балкану, јавно кажу да је Косово јужна српска покрајина и да поштују територијални интегритет Србије.

  „На тај начин смирили би духове у БиХ. Јавна је тајна да би они колико сутра признали независност Косова да им на том путу не стоји вето из Републике Српске. О каквој онда принципијелној политици очувања граница и стабилности у региону говоре”, рекао је Додик за Срну коментаришући изјаву хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да нема никакве аналогије између БиХ и Косова.

  Додик је оценио и да је политика двоструких стандарда извор дестабилизације региона, било да долази од европских политичких елита или политичких елита из Федерације БиХ.

  „Залагати се за суверенитет и територијални интегритет БиХ, а кокетирати са нарушавањем интегритета Србије јесте оно што стално ради политичко Сарајево и то никада неће бити прихваћено у Српској”, рекао је Додик, јавља Танјуг.

  Комшић: Нема „трговине” РС за Косово

  САРАЈЕВО – Хрватски члан Председништва БиХ, Жељко Комшић, изјавио је данас да нема никакве аналогије између Косова и Метохије и Босне и Херцеговине, и да је немогуће тражити је, те да „нико неће своје губитке компензовати на Босни и Херцеговини”.

  У изјави достављеној Танјугу, Комшић наводи да у региону не може „постојати никакав преседан, који би се даље могао примењивати у региону”.

  „Неће бити никаквих разговора, ни промишљања о територијалном интегритету и суверенитету БиХ, нити ће било ко своје губитке компензовати на Босни и Херцеговини”, навео је он.

  Он додаје да политика етничких разграничења и етничког чишћења путем размене територија, односно заговарање те врсте политике, наводи он даље, је дестабилизације западног Балкана.

  „Повратак на ретроградне политике и идеологије ‘животног простора нација’ и политику такозваног ‘хисторијског права’ води у хаос, не само на Балкану него у целој Европи”, навео је Комшић.

  Фена, која је такође објавила Комшићеву изјаву, наводи да је реч о Комшићевом реаговању на „поновно заговарање политике етничких разграничења и размена територија, и све учесталије и отвореније калкулације србпских лидера који се надају се да би трговина територијама могла довести до уједињења Србије и српског ентитета у Босни и Херцеговини, што би, по страховањима многих директно довело до рата”.

  Звиздић: Неповредивост граница основно начело ЕУ

  БЕРЛИН – Све државе на Балкану имају међународно признате границе, а неповредивост међународно признатих граница је основно начело Европске уније и то треба и да остане владајући модел и принцип свих даљих активности када се говори о тој теми на подручју Западног Балкана, изјавио је данас у Берлину председавајући Савета министара БиХ, у техничком мандату, Денис Звиздић.

  Звиздић је то рекао новинарима након билатералног састанка с високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, те додао да је једна од тема разговора била и стање у БиХ.

  Звиздић је указао на погоршање политичке стабилности, али и опште стабилности читавог Балкана.

  „Почињу поново да се цртају неке нове границе, говори се о размени територија на бази етничког принципа, а ми знамо из наше прошлости до чега су довеле такве идеје, јер оне нису нове. Некада је о тим идејама говорио Шешељ, Милошевић, а покушај спровођења тих идеја у дело је резултирао стотинама хиљада убијених, геноцидом и исељавањем”, рекао је Звиздић, јавља Танјуг.

  Звиздић је рекао и да је Могеринијеву информисао о стању у БиХ, те да се са формирањем Савета министара касни због, како је рекао, непоштовања владавине закона, а то је неприхватање АНП-а и активацију МАП-а, за шта постоји законски консензус у БиХ.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com