• Gradovi

  Dodik pozvao srpske predstavnike da se povuku iz Sarajeva zbog Izetbegovićevih izjava

   

   

  Predsednici stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, Milorad Dodik (SNSD), Marko Pavić (DNS) i Petar Djokić (SP) pozvali su srpske predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave rad i napuste te institucije „zbog pretnje ratom Republici Srpskoj“.

  „Pozivamo partije okupljene u Savezu za promene, koji čine vlast u zajedničkim institucijama BiH, da bez odlaganja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u Republiku Srpsku, gde bi sa ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine Republike Srpske postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na pretnju ratom koja je juče upućena iz Sarajeva“, navodi se zajedničkom stranaka vladajuće koalicije u RS.U saopštenju se ističe da je „izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi ratom rešavao unutrašnja politička pitanja u BiH, izazvala uznemiranje ne samo u Republici Srpskoj, već i u celom regionu“.

  Upitan šta će uraditi ako RS krene putem Katalonije i organizuje referendum o nezavisnosti, Izetbegović je rekao da će „uraditi ono što će uraditi sve patriote ove zemlje braniti ono na šta smo stekli pravo borbom 1992.-1995. godine, pa i samim Dejtonskim mirovnim sprazumom“.

  On je kazao da teritorijalni integritet BiH brane Dejtonski sporazum, Ustav te zemlje, zemlje regije, uključujući i Srbiju, kao i EU, ali da je u odbrani teritorijlanog integriteta BiH spreman i na ratnu opciju.

  „Ulje na vatru dodalo je i Izetbegovićevo zalaganje za priznavanje lažne države Kosovo, što je ugrozilo napore Srbije da se na Balkanu očuva mir i stabilnost kao preduslov napretka svih. Smatramo da napuštanje zajedničkih institucija BiH nije više pitanje vašeg izbora, već vaše odgvornosti prema Republici Srpskoj koja je juče brutalno napadnuta“, saopštili su SNSD, DNS i SP.

  Iz Izetbegovićevog kabineta danas je saopšteno da je agencija Tanjug delove intervjuua koji je dao nemačkom Dojče veleu, prenela netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com