• Novosti online

  Dojče vele: Italija izmedju nove vlade i novih izbora

  Italijanski Pokret Pet zvezdica i socijaldemokrate žele da spreče parlamentarne izbore na kojima bi pobedili desničari, ali se njihovi koalicioni pregovori ne odvijaju dobro i obe strane prete prekidom razgovora, prenosi danas Dojče vele (DW).

  Predsednik pokreta Pet zvezdica Luidji Di Majo preti da će prekinuti pregovore sa Socijaldemokratama o formiranju nove koalicione vlade.

  „Ili ćemo se dogovoriti oko programskih tačaka ili nećemo dalje razgovarati“, rekao je Di Majo posle konsultacija sa dosadašnjim premijerom Djuzepeom Konteom koji bi trebalo da predvodi i novu vladu.

  Di Majo traži da više članova njegove stranke udje u koalicioni program, jer je njegova stranka na izborima osvojila najviše glasova. Medjutim, šef desničarske Lige i dosadašnji koalicioni partner Mateo Salvini raskinuo je koaliciju nadajući se novim izborima na kojima bi desničari odneli ubedljivu pobedu.

  Di Majo i socijaldemokrate su izlaz videli u prekrajanju vladajuće većine, ali je sada izgleda zapelo. Di Majo izmedju ostalog traži da sledeća vlada ublaži ukaze koje je donela Liga, a jedan od tih ukaza se odnosi na drakonske kazne privatnim spasiocima izbeglica i migranata.

  Pokret Pet zvezdica se i dalje zalaže za poresku reformu, uvodjenje opšte minimalne plate i smanjenje broja poslanika.

  Ti uslovi se ne dopadaju predsedniku socijaldemokrata Nikoli Cingaretiju, koji je rekao da će se „ili prekinuti sa neprihvatljivim ultimatumima ili se nigde neće stići“.

  Socijaldemokrate traže zaokret u politici i jasnu privrženost Evropskoj uniji. Zalažu se za sniženje poreza za one sa nižim i prosečnim primanjima, za podršku digitalnoj ekonomiji i besplatno obrazovanje.

  Konte bi naredne nedelje trebalo da predsedniku Italije Serdju Matareli predstavi sastav nove vlade, ukoliko „pregovori ne propadnu i Italija ne krene ka varednim parlamentarnim izborima“, dodao je Dojče vele.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com