• Novosti online

  Dojče Vele pred izbore u Albaniji: Edi Rama se nada pobedi, opozicija poziva na bojkot

  Glasači u 61 gradu i opštini Albanije u nedelju biraju gradonačelnike, a u polovini tih mesta nema protivkandidata vladajućim Socijalistima, piše danas Dojče Vele (DW).Uz to, opozicija poziva na bojkot i smenjivanje premijera Edija Rame, a postoji bojazan od nasilnih sukoba.

  Najavljeni lokalni izbori u albaniji su „sve samo ne pluralistički“, piše DW jer opozicioni savez na čelu s Demokratskom strankom (PD) izbore bojkotuje.

  Na poslednjim lokalnim izborima 2015. godine opozicija je osvojila 48 odsto glasova. Zato se u Albaniji glasanje zakazano za nedelju, 30. jun, više smatra referendumom o socijalističkoj vladi Edija Rame, a tek u polovini lokalnih samouprava istaknuti su protivkandidati.

  Pre četiri meseca ceo opozicioni blok je vratio svoje mandate i tako sasvim napustio Parlament Albanije. Umesto toga, opozicione stranke i njihove pristalice izašle su na ulice optužujući Vladu za korupciju i izborne prevare kupovinom glasova na parlamentarnim izborima 2017, te zahtevaju ostavku premijera Rame i prevremene izbore. Sve to albanski premijer ili poriče ili odbija.

  Medjutim, „Zapad kritikuje opoziciju“ konstatuje DW i navodi da SAD i EU koje priznaju vladu Rame i izbore 2017. godine, kritikuju bojkot, uglavnom zbog povlačenja opozicije iz Parlamenta.

  Evropska komisija smatra da je odluka opozicije „kontraproduktivna“, posebno u pogledu sprovođenja reformi neophodnih za očekivane pregovore o pristupanju EU. U brojnim apelima, EU i SAD upozorili su konzervativnu opoziciju da svojim ponašanjem ugrožava demokratski sistem.

  Albanija, kao i Severna Makedonija, nije još dobila „zeleno svetlo“ za početak pregovora o članstvu u EU. Ta odluka koja se očekivala juna, odložena je za jesen. Neke zemlje, poput Holandije, izričito se protive pregovorima sa Albanijom kojoj prebacuju korupciju i pasivnost u borbi protiv organizovanog kriminala, podseća DW.

  Opozicija u Albaniji je razlog za bojkot našla u više audio-snimaka nastalih pre parlamentarnih izbora 2017. na kojima se čuje kako neki socijalistički političari predlažu da se glasovi kupuju uz znanje premijera Rame.

  Opozicija te snimke smatra dokazom, dok vlada govori o „indicijama“. Premijer optužuje opoziciju za ucenu i hoće da tuži nemački tabloid „Bild“ koji je kasnije objavio još neke slične snimke.

  Ustavni poredak je u opasnosti, smatra DW jer je Albanija u pravoj ustavnoj krizi, pre svega zbog toga što mesecima ne funkcioniše Ustavni sud.

  Ustavna kriza nije mogla biti obustavljena ni najnovijim odlukama predsednika Iljira Mete: on je u četvrtak pokušao da izbore odloži za 13. oktobar zbog straha od nemira i nedostatka opcija za birače.

  Prema Meti, ako se izbori održe uprkos tome, i nastavi se politička kriza, blokirao bi se započinjanje pregovora o pristupanju EU.

  Međutim, nadležna Izborna komisija vrhovna sudska instanca za izbore, nije prihvatila tu odluku šefa države i poziva se na Ustav prema kojem predsednik ne može da odlaže izbore. Parlament pod vođstvom Socijalista je u međuvremenu pokrenuo proceduru za smenu predsednika.

  Situacija je napeta. U četvrtak je zapaljeno jedno biračko mesto i napadnuti su čuvari reda. Od nečeg sličnog se strahuje i za ostala mesta gde je još u lokalnoj vlasti opoziciona Demokratska stranka, piše DW.

  Opozicija to naziva „građanskom neposlusnošću“ kojom treba sprečiti izbore. Međutim, izbori će ipak biti održani, piše na kreaju izveštaja nemačke stanice.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com