• Novosti online

  Докторат хрватске председнице већ „сумњив”, а тек је почела да га пише

  ЗАГРЕБ – Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић оштро је реаговала на вест да пише докторат на тему која је већ одбрањена код истог ментора и готово истоветног назива, рекавши да јој подмећу, да је реч о покушају дискредитације, тешкој увреди и да је спремна да објави нацрт доктората, пренео је Танјуг.

  „Јутарњи лист” је објавио да је ментор на докторату Грабар Китаровић професор љубљанског Факултета за друштвене науке Антон Гризолд који пре пет година био ментор на изради магистарског рада готово истоветног назива какао гласи и докторска теза хрватске председнице.

  Како наводи лист, извесна Бернардка Прашникар одбранила је на љубљанском Факултету за друштвене науке магистарски рад на тему Концепт одговорности за заштиту и његова употреба на примеру Либије, а тема дисертације Грабар Китаровић је Одговорност за заштиту (Р2П): концепти, изазови, ограничења и научене лекције (Либија).

  Напомиње се да је Р2П скраћеница од енглеског Responsibility to protect, концепта замишљеног као савршенији облик онога што се раније називало „међународна хуманитарна интервенција”. Тај концепт, додаје се, даје право међународној заједници да интервенише војном силом ради превенције масовних злочина над цивилним становништвом у некој држави.

  Веће загребачког Факултета политичких наука прихватило је средином марта извештај трочлане комисије (у којој су осим Китаровићкиног ментора Гризолда, још и професори ФПН-а Лидија Кос Станишић и Синиша Таталовић) о теми докторског рада председнице, са изузетком гласова двојице професора – Дејана Јовића и Марка Грдешића. Они нису желели за Јутарњи лист да коментаришу своју одлуку.

  Ментор хрватске председнице објаснио је листу да тема јесте слична, али да су истраживачке методе и приступ сасвим другачији у ова два случаја.

  Још једна занимљивост у вези са дисертацијом Грабар Китаровић јесте да се нико од троје чланова комисије која јој је одобрила тезу није у својој академској каријери бавио политичким процесима и историјом арапских држава севера Африке, Арапским пролећем, па ни Либијом.

  Осим тога, упадљиво је да се председница одлучила да и докторат уради у истом кругу професора повезаних са Радованом Вукадиновићем, код којег је 2000. одбранила магистарски рад Америчко-совјетски односи у време администрације председника САД-а Роналда Реагана. Међутим, пошто је Вукадиновић 2015, кад је уписивала докторске студије, већ био у пензији, препоруку за упис написала јој је Лидија Чехулић Вукадиновић, супруга професора Вукадиновића.

  За ментора је председница одабрала Антона Гризолда, који је такође годинама блиско сарађивао с Вукадиновићем, а Гризолд је брачном пару Вукадиновић био и кум.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com