• Gradovi

  Đorđević: Srbija pouzdan partner u rešavanju migrantske krize

  BEČ, BEOGRAD – Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević učestvovao je danas u Beču na proširenom sastanku ministara odbrane Centralnoevropske inicijative za odbrambenu saradnju gde je rekao da je Srbija pouzdan i konstruktivan partner u rešavanju migrantske krize, ali da se konačno rešenje očekuje od Evrope.

  Đorđević je na sastanku učesvovao na poziv austrijskog ministra za odbranu i sport Hansa Petera Dekozila, a pored njega su učestvovali i ministri odbrane Austrije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Poljske, Crne Gore i Makedonije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Učešće ministra odbrane na sastanku predstavljalo je priliku da se ukaže na dosadašnje napore Srbije da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruži adekvatan odgovor na aktuelnu krizu prouzrokovanu velikim brojem migranata na prostoru Balkana, kaže se u saopštenju.

  Đorđević je, kako se navodi, naglasio da je aktuelna migrantska kriza pokazala da se bezbednost jednog regiona ne može posmatrati izolovano od ostatka sveta.

  On je istakao da jedino pravo i efikasno rešenje predstavlja stabilizacija kriznih područja, na čemu je potrebno što odlučnije raditi, kako bi se postigla dugoročna rešenja i stvorili uslovi za povratak izbeglica i migranata.

  Đorđević je upoznao prisutne da će Srbija nastaviti da prati odluke Evropske unije i drugih država koje se nalaze na ruti migranata i da će, u skladu sa njima, usmeravati svoje dalje delovanje.

  Ipak, Srbija će, kako je dodao, nastojati da i sama zaštiti svoje interese ne dozvoljavajući da se pretvori u “prihvatni centar” za migrante, koji više neće moći da putuju ka Zapadnoj Evropi zbog odluka pojedinih država da zatvore svoje granice.

  Đorđević je rekao da je Srbija pouzdan i konstruktivan partner u rešavanju migrantske krize, ali da se konačno rešenje očekuje od Evrope.

  Pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani na pripremi i uspostavljanju tranzitnih centara u kojima je vojni sanitet migrantima neprekidno pružao medicinsku pomoć i primarnu zdravstvenu zaštitu, a preduzimale su se i redovne higijensko-epidemiološke mere, kontrola i nadzor.

  Ministarstvo odbrane Srbije je spremno da razgovara sa svim državama članicama Centralnoevropske inicijative za odbrambenu saradnju, kao i sa svojim susedima, o načinima za zajedničko angažovanje pripadnika oružanih snaga tokom migratorne krize i unapređenju prekogranične saradnje, naglasio je Đorđević

  Rešavanje tekuće krize i pripreme za moguću eskalaciju zahtevaju, prema njegovim rečima, dobru internu saradnju i koordinaciju svih relevantnih subjekata država koje su pogođene, ali i saradnju i koordinaciju na nivou regiona, centralne i jugoistočne Evrope, ali i Evrope u celini.

  Ministri odbrane izneli su nacionalne stavove o deklaraciji pod nazivom „Opcije za podršku upravljanju migracijama sa posebnim fokusom na zaštitu spoljnih granica EU i humanitarnoj pomoći“, a pripremljeni su i odgovarajući predlozi za sastanak ministara odbrane EU, koji će se održati 19. aprila u Briselu.

  Takođe, kako se dodaje, razgovaralo se i o uspostavljanju mehanizma „foruma za pomoć“ (clearinghouse) putem kojeg bi zemlje koje se nalaze na „zapadnobalkanskoj ruti” iznosile zahteve za konkretnu pomoć koja im je potrebna za adekvatno rešavanje migrantske krize.

  Zbog potrebe usaglašavanja zakonodavstva na nacionalnim nivoima, ministri su se saglasili da se u dodatnim konsultacijama do 12. aprila, usaglasi tekst deklaracije koji će u formi pisma biti dostavljen visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini radi razmatranja na sastanku ministara odbrane EU, koji će biti održan 17. aprila u Briselu, dodaje se u saopštenju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com