• Crna Gora

  Đukanović: Crna Gora, iako pobednica u Prvom svetskom ratu, anektirana od Srbije

  Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović izjavio je u nedelju u Parizu da je Crna Gora „danas kao nezavisna i suverena država ravnopravna među evropskim i svetskim partnerima i to u gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna pošto je kao zemlja pobednica izašla iz Prvog svjetskog rata i posle tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat“.

  On je kazao da te činjenice, bolje od drugih riječi, govore o „grandioznom podvigu koji su ostvarile sve generacije Crne Gore u proteklih 100 godina, podižući državu iz pepela i obezbeđujući joj istorijski zaluženo mesto na evropskoj i svetskoj pozornici“.

  Posle svečanosti u Parizu povodom stogodišnjice primirja u Prvom svetsko ratu, Đukanović je rekao da je Crna Gora „čvrsto utemeljena u vrednostima slobodarstva i antifašizma i svesnija nego ikada vrednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije“.

  On je, kako su preneli mediji, rekao da je to veliki dan za Francusku, Evropu i progresivni svet.

  „Pariz je danas bio centar mira i nove nade za današnje i buduće generacije“, kazao je Đukanović.

  Po njegovim riječima, poređenje Evrope i sveta od pre 100 godina i danas najupečatljivije je izraženo kroz sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona u subotu, na mestu na kojem je potpisano primirje kojim je okončan Prvi svjetski rat.

  „Ovo dvoje lidera tadašnjih ključnih zemalja u ratu otkrilo je ploču kojom su potvrdili vrednost francusko-nemačkog pomirenja u funkciji mira i Evrope“, naveo je Đukanović.

  On je podsetio da na istom mestu još postoji ploča iz Prvog svetskog rata, na kojoj je zapisano da je 11. novembra 1918. godine „umro kriminalni ponos nemačke imperije“.

  Đukanović je dodao da je vodja nacističke Nemačke, Adolf Hitler na tom mestu 22. juna 1940. godine primorao Francusku da potpiše predaju.

  „Te činjenice, više od bilo kojih drugih reči, govore o grandioznosti današnjeg događaja u Parizu“, rekao je Đukanović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com