• Novosti online

  Две утакмице после краја првенства

  Свако кога иоле занима историја нашег фудбала зна да је Црвена звезда своју прву титулу првака државе (1951) освојила захваљујући томе што је имала за 12 хиљадитих делова бољи гол-количник од загребачког Динама. Седам година касније се догодило и оно невероватно – два клуба су имала потпуно исти резултат кад се подели број датих голова с бројем примљених („0,8333 и тако у бесконачност” како је у главном наслову издвојио фасцинирани „Спорт”, 28. априла 1958).

  Будућност из Титограда, како се тада звала Подгорица, и Сплит сакупили су по 25 бодова и делили 10. место. Титограђани су дали 30 голова, а примили 36, док су Сплићани 35 пута затресли противничку мрежу, а 42 пута је лопта завршила у њиховој.

  „Идуће године у Савезној лиги биће свега 12 клубова. Због тога се не пласирају аутоматски два најбоља клуба добијена квалификацијама између првака зона, него ће се у квалификације укључити и једанаести и дванаести клуб из овог првенства па ће се тако добити два нова члана Прве савезне лиге. Квалификације ће се одржати у две групе од по три члана. У свакој групи ће бити два првака зона и један досадашњи члан Савезне лиге. Најпре ће Сплит и Будућност у две утакмице решити ко остаје догодине аутоматски у Савезној лиги, а коме још предстоје квалификације”, објаснио је „Спорт”.

  „Политика” је, за сваки случај, имала информацију више: „У случају нерешеног резултата, Сплит и Будућност играће на неутралном терену и утакмица ће се, по потреби, продужити двапут по 15 минута”.

  До тога, ипак, није дошло. У првој утакмици, 18. маја у Сплиту, било је 0:0, а у другој, после седам дана, у Титограду, домаћин је победио са 4:0 (дао три гола између 45. и 49. минута) и остао у првенству Југославије.

  А уочи последњег кола изгледало је да тим из Црне Горе не може ни у квалификације. „Никад Будућност није доживела такав испраћај, а и излазак на терен од својих навијача. То се десило и неколико дана раније на првом тренингу после утакмице у Загребу, када су играчи били принуђени да прекину тренинг и припреме за овај сусрет наставе у Будви”, писало је у „Спорту”, 24. априла, у извештају с утакмице претпоследњег кола против Спартака (0:0), чији су играчи загрљени напустили терен, јер су сматрали да су ухватили сламку спаса.

  Поред Будућности, као 12. на табели, од последњих 90 минута првенства дрхтали су и Сплит на 11. месту и Спартак на 10, сви са по 23 бода, Вележ на деветом са 24, а и Вардар на осмом са 25 бодова.

  У последњем колу (27. април 1958) све утакмице су почеле у 16.30 часова. Будућност је у Београду против Звездиних младих „звездица без срца”, како је написао „Спорт” већ у седмом минуту водила са 2:0, а у другом полувремену је дала још два гола. Ова утакмица, коју је судио предратни Хајдуков фудбалер и репрезентативац Лемешић завршила се са 4:1, а Звездин гол у 78. минуту је ишао наруку Сплиту, који је у последњих пет минута дао два гола Хајдуку и победио са 2:0. Ипак, да је Спартак код куће сачувао вођство против новог првака Динама избегао би квалификације, али је пред крај примио гол (4:4).

  Будућност је остала у лиги, а ни Спартак, ни Сплит нису пребродили квалификације с првацима зонских лига.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com