• Novosti online

  Džimi Karter: SAD napustile ulogu čuvara ljudskih prava

  Nekadašnji američki predsednik Džimi Karter ocenio je da su SAD napustile svoju ulogu zaštitnika ljudskih prava i osudio ravnodušnost prema kršenju tih prava u SAD i u svetu.

  „SAD su već izgubile prvo mesto u zaštiti naroda i njihovih prava. Ako zadržimo trenutni ravnodušni stav prema kršenju ljudskih prava, ohrabrićemo to“, rekao je Karter, demokratski predsednik od 1976. do 1980.

  Vlada trenutnog predsednika Donalda Trampa, čija kampanja se bazirala na borbi protiv imigracije, optužena je za kršenje osnovnih prava imigrantskih porodica uhvaćenih pri ilegalnom prelasku granice putem odvajanja dece od roditelja.

  Takva praksa, ustanovljena u proleće i nedavno ukinuta, izazvala je jake osude u američkoj političkoj klasi, a neki zvaničnici su je uporedili sa dečjim odeljcima u nacističkim koncentracionim logorima.

  Karter (93) rekao je da su SAD bile na čelu borbe za ljudska prava posle Drugog svetskog rata, kada su UN usvojile Univerzalnu deklaraciju o pravima čoveka 1948.

  Medjutim, kako kaže, antiteroristički zakoni uvedeni posle napada 11. septembra 2001, koji su ograničili javne slobode, naštetili su kredibilitetu Vašingtona.

  Prema njegovim rečima, SAD nisu postale supersila zbog ekonomske ili vojne snage, nego zato što su „štitile stvari koje su važne čovečanstvu, a ljudska prava su medju tim stvarima“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com