• Gradovi

  Egzit i NIS predstavili obnovljenu Malu stražaru na Petrovaradinskoj tvrdjavi

  Egzit fondacija (Exit) je večeras svečano otvorila obnovljenu Opservatoriju, odnosno objekat Male stražare na Petrovaradinskoj tvrdjavi, čiju je obnovu pokrenula i završila u saradnji s kompanijom Naftna industrija Srbije (NIS) i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Objekat Male stražare obnovljen je i uz podršku Grada Novog Sada, a uredjenje i završena prva faza radova, koja je obuhvatala rekonstrukciju Opservatorije, tek je početak sveobuhvatne obnove Petrovaradinske tvrdjave, najavili su iz Egzita.

  Osnivač Egzit festivala i njegov direktor Dušan Kovačević izjavio je na otvaranju da je obnova Opservatorije „samo prvi korak u aktivnostima koje će se realizovati u narednim godinama“ u tom delu Petrovaradinske tvrdjave.

  Kako je Kovačević objasnio, gornji grad na Tvrdjavi je već zaživeo, na njemu su obnovljeni hotel, restorani i terasa koja gleda ka Novom Sadu, ali deo na kojem se Opservatorija nalazi do sada nije bio prepoznat kao turistički potencijal.

  „Cilj nam je da skrenemo pažnju na ovaj deo Tvrdjave i da otpočnemo njegovu turistifikaciju. Biće to prostor za uživanje, koncerte i druge sadržaje“, rekao je Kovačević i dodao da za sada ne želi da odaje detalje planova koje će u narednih oko deset godina biti radjeni u tom delu Tvdjave.

  Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić kazao je da je svaki kamen i cigla na Petrovaradinskoj tvrdjavi kulturno istorijski spomenik, te da je ovaj projekat „samo početak dalje saradnje Egzita, NIS-a i drugih zainteresovanih društveno odgovornih kompanija“.

  Jokić je obajsnio da je Mala stražara ili Opservatorija jedna od tri sačuvane, da je obnova koštala 2,4 miliona dinara, te da je uradjena „dugoročna rekonstukcija, kako bi objekat mogao da služi mnogo godina u budućnost“.

  „Nadamo se da će značaj Tvrdjave propoznati i druge kompanije i organizacije. Mi ćemo nastaviti da radimo kroz projakte za obnovu jednog po jednog objekta, dok celokupna Tvrdjava ne bude obnovljena i njeni potencijali u turizmu iskorišćeni“, kazao je Jokić.

  Gradonačelnik Miloš Vučević poručio je da osim što pomaže uredjenje gornjeg dela Tvrdjave, Grad Novi Sad trenutno ulaže uz pomoć Vlade Srbije i novac u obnovu i rekonstrukciju fasada u Podgradju.

  Vučević je pozvao i druge kompanije da budu društveno odgovorne i da se ne stane na ovome, te da obnova bude nastavljena.

  „Novi Sad želi da vidi obnovljenu Tvrdjavu. Ovako to izgleda kada spojite pobedničke timove, tada vidite brigu i rezultate koji nisu bili vidljivi u prethodnim godinama“, poručio je Vučević.

  Projekat obnove je izradjen u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a finansije je obezbedio i NIS kroz program „Zajednici zajedno“, kojim doprinosi unapredjenju života u 12 gradova i opština u kojima posluje kompanija.

  Zamenik generalnog diretkora NIS Igor Tarasov rekao je da je tokom devet godina trajanja programa „Zajedno za zajednicu“, NIS pomogao oko 80 projekata širom Srbije.

  Tokom otvaranja Opservatorije, publika je mogla da pogleda zvučnu instalaciju „Zvuci svemira“ autora Ivana Bona i muzički performans grupe „Mistake Mistake“.

  Mala stražara je izgradjena u prvoj polovini 18. veka i za vreme vojne uprave imala funkciju stražare i prijavnice, a sada je ovaj prostor dodeljen na korišćenje Astronomskom društvu Novog Sada, unutar koje je Opservatorija.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com