• Novosti online

  Електронски локатори за праћење робе кроз Србију

  Управа царина представила је данас електонски локатор – ГПС уређај за праћење товара робе у Србији, који ће омогућити безбеднији транспорт, али и спречити нелегалну трговину и кријумчарење робе и људи.

  До сада је електронски локатор инсталиран у 70 одсто испостава царине, а до краја месеца све царинске испоставе биће обезбеђене тим уређајем.

  Новинарима је данас на царинској испостави Лука Београд презентован начин постављања и скидања локатора на камион, као и процедура провере података, што не траје дуже од минут и по.

  Електронски локатор, који се састоји од кућишта и омче, повезан је са мобилним телефоном царинског службеника који, када услика локатор, транзитни документ и задњи део камиона, добија податке да ли се информације подударају.

  Уређај могу да поставе и скидају само царински службеници, а уколико се омча током транспорта насилно скине, аутоматски је алармиран Командни центар у Управи царина.

  CaptПомоћник директора Управе царина Соња Лазаревић (Фото Управа царина)ion

  Помоћник директора Управе царина Соња Лазаревић навела је да је увођење електронских локатора на територији Србије почело у јануару ове године и да је до данас постављено у више од 70 одсто царинских испостава, а да ће до краја месеца бити у свим.

  „Електронско праћење товара робе уведено је допуном Уредбе о царински дозвољеном поступању са робом коју је Влада донела 14. фебруара 2017. године. Иначе, пре увођења електронског локатора Управа царина је имала низ састанака са привредницима и закључено је да ће тај уређај привреди донети само бенефит”, рекла је Лазаревић, преноси Танјуг.

  Према њеним речима, привредници су у почетку били неповерљиви, а да сада схватају да им електронски локатор показује куда иду њихови камиони, колико се задржавају и како се понашају њихови возачи.

  Лазаревић је објаснила да се уређај поставља на челични део браника на возилу и прати кретање камиона кроз Србију, као и да су царински службеници дужни да тај уређај постављају и скидају.

  Каже да је електронски локатор софтверски повезан и садржи различит сет података о декларацији, врсти робе, количини робе, рути камиона…

  Лазаревић је навела пример да је недавно електронски локатор „спречио” кријумчарење двоје миграната.

  „Камион који је завршио извозни поступак у царинској испостави Бачки брег, и на путу ка граници скинуо омчу на шест минута. Командни центар је то одмах регистровао и на граничном прелазу је откривено да је поред кукуруза у камиону и два мигранта”, рекла је Лазаревић.

  Новинари су, затим, из царинске испотаве Лука Београд отишли

  Командни центар (Фото Управа царина)

  , а помоћник директора Управе царина Раде Кнежевић је објаснио да је то место где се планирају и организују све активности када је у питању царинска ситуација на терену, а од скоро и прате камиони на којима се налазе електорнски уређаји.

  Команди центар има све податке о камиону на којем је сат раније постављен локатор, а којем су новинари присуствовали, и прати његово кретање кроз Србију.

  Уколико се камион или омча насилно скину, објашњава Кнежевић, у Командном центру се то алармира, а диспечерски центар тада реагује тако што или обавести царинске службенике на граници, или се шаљу мобилне екипе које пресрећу возило.

  Кнежевић каже да електронски локатор сада много олакшава посао Управи царина, јер имају комплетне информације о камиону, врсти робе коју носи, колико се задржава у Србији, ко је пошиљалац, а ко прималац и спречава било које нелегалне радње.

  У Србији има око 1.800 електронских локатора, који су обезбеђени о трошку државе, тако да терет неће сносити привредници.

  За тај пројекат раније је спроведена јавна набавка током које је посао добила група понуђача на челу са немачком компанијом у износу од око 729 милиона динара.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com