• Novosti online

  Етна прорадила, лава и пепео лете стотинама метара у вис

  КАТАНИЈА Вулкан Етна у Италији, најактивнији вулкан у Европи, „пробудио се”, и почео да избацује ужарену лаву која тече дужином од неколико стотина метара, потврдили су вулканолози у Италији.

  Две пукотине су се отвориле на делу кратера на југоистоку и на североисточном крилу око три сата ујутру по локалном времену, преноси британски „Експрес”.

  Директор националног института за геофизику и вулканологију из Катаније (ИНГВ) Еугенио Привитера изјавио је како је реч о новој фази експлозија у вулкану, преноси Танјуг.

  „Ово би убрзо могло бити готово, а могло би и да потраје и неколико месеци. Тренутно нема опасности за људе који живе на овом подручју, али је, из безбедносних разлога, потребно контролисати прилив туриста, сматра Привитера.

  Тренутно стање вулкана не отежава летове према аеродрому у Катанији.

  Етна, која се уздиже на скоро 3.300 метара надморске висине налази се на источној обали Сицилије, између градова Месина и Катанија.

  Ерупције између 1991. и 1993. године угрозиле су оближњи градић Заферану.

  У историјском осврту најтежа ерупција била је 1669. која је у потпуности уништила и збрисала Катанију, град у подножју Етне, пише британски „Експрес”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com