• Novosti online

  EU se ‘nada’ da će pravo na protest biti ‘garantovano’ u Iranu

  Evropska unija je u ponedeljak saopštila da se „nada“ da će pravo na protest biti „garantovano“ u Iranu, poprištu petodnevnih, mestimično nasilnih demonstracija protiv ekonomskih teškoća i vlasti predsednika Hasana Rohanija.

  „Pratili smo demonstracije iranskih građana poslednjih dana. Mi smo bili u kontaktu sa iranskim vlastima i nadam se da će prava na mirne demonstracije i na slobodu izražavanja biti garantovana, posle javne izjave predsednika Rohanija“, izjavila je u saopštenju portparolka šeficea evropske diplomatije Federike Mogerini.

  „Nastavićemo da pratimo razvoj događaja“, dodala je ona.

  Predsednik Rohani je priznao da Iran mora da obezbedi „prostor“ za stanovništvo da izrazi „svakodnevne brige“, a osudio je nasilje i uništavanje javne imovine.

  Ukupno 13 ljudi, uključujući deset demonstranata, poginulo je u nasilju tokom protesta u Iranu. Stotine ljudi su uhapšene, ali su neki brzo pušteni.

  Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak izjavio da je „vreme za promene“ došlo u Iran.

  Njegova vlada redovno osporava međunarodni nuklearni sporazum postignut 2015. godine sa Iranom da bi se osiguralo da će iranski atomski program biti korišćen u miroljubive svrhe.

  EU snažno podržava taj istorijski sporazum koji, po njenom mišljenju, na Bliskom istoku sprečava trku u naoružavanju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com