• Gradovi

  Fabrici: Zdravstveni sistem Srbije prošao na testu u borbi protiv korone

   

   

  Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je zdravstveni sitem Srbije prošao na testu borbe protiv korona virusa, uz pomoć investicija EU u oblast zdravstva.

  On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle razgovora sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji istakao da je EU i dalje uz Srbiju koja je u procesu ulaska u zajednicu.

  EU je, čim je Srbija to zatražila 16. marta, posle nekoliko dana odobrila 7,9 miliona evra pomoći, uz pošiljke u opremi, maskama, kontejnerima, respiratorima, naveo je Fabrici.

  Dodao je dodao da je Srbija deo EU ekonomije, da je 70 odsto stranih ulaganja u Srbiji došlo iz EU, te da je 62 odsto od ukupne trgovinske razmene Srbije sa zemljama EU.

  „Deo paketa pomoći od 73 miliona evra biće za mala i srednja preduzeća koja su stub privrede. Najvažnije su koordinisane mere i moramo da vidimo šta će virus dalje izazvati“, istakao je Fabrici.

  „Od fundamentalnog značaja je da se ekonomija održi, put Srbije ka EU zemlju čini snažnijom i bezbednijom“, ocenio je Fabrici i dodao da reforme koje su sprovedene daju rezultat.

  On je rekao da je na sastanku bilo reči i o narednim koracima, te istakao da je važno održati demokratsku debatu ne samo u parlamentu, koji će uskoro zasedati, već i na drugim mestima.

  Fabrici je naglasio da je važna „jasna poruka predsednika Srbije o putu zemlje ka EU“.

  Zamoljen da prokomentariše Vučićevu izjavu na početku izbijanja pandemije da u EU nema solidarnosti, Fabrici je istakao da je tada bilo dosta izjava svih političara u vezi sa nedostatkom solidarnosti, ali da brojke sada govore drugačije i naglasio da je veza izmedju EU i Srbije jaka i da je ulazak Srbije u zajednicu u bližoj perspektivi.

  „Dugačak je spisak saradnje i solidarnosti izmedju Srbije i EU“, rekao je Fabrici i naveo da je veoma važna i uzajamna pomoć u vezi sa povratkom gradjana svojim domovima koji su se za vreme izbijanja epidemije nalazili u inostrantsvu.

  Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri zdravlja Zlatibor Lončar, finansija Siniša Mali, kao i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com