• Novosti online

  Fon der Lajen zatražila od Madjarske i Rumunije nove kandidate za evrokomesare

  Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je danas od Madjarske i Rumunije da predlože nove kandidate za evropske komesare pošto je Evropski parlament (EP) odbio one koje su te zemlje prvobitno nominovale.

  Odbor za pravna pitanja EP potvrdio je danas svoju prošlonedeljnu odluku o odbijanju kandidature Madjara Lasla Tročanjija za komesara za proširenje i odnose sa susedima EU i Rumunke Rovane Plumb za komesarku za saobraćaj, navodeći kao razlog moguć sukob interesa u vezi s njihovim finansijama.

  Na današnjoj sednici Odbora iza zatvorenih vrata, za odbijanje kandidature Tročanjija glasalo je 12 poslanika, a devet je bilo za prihvatanje, dok je Plumb izgubila na glasanju rezultatom 13 prema sedam, navodi Politiko.

  Portparol Evropske komisije izjavio je danas da je Fon der Lajen dobila pismo kojim ju je predsednik EP David Sasoli obavestio o odluci Odbora za pravna pitanja.

  Novoizabrana predsednica EK je sada u kontaktu s premijerima Madjarske i Rumunije, Viktorom Orbanom i Vijorikom Dančilom, naveo je portparol i dodao da ona očekuje da od njih dobije „nova imena“ kandidata za evrokomesare.

  „Kandidati moraju da budu prikladni i da odgovaraju resorima. Ako se nešto ne uklapa, možda ćemo morati da zatražimo nova imena“, dodao je portparol EK.

  On je rekao da je jedno ime koje je Orban sugerisao predsednici EK stalni predstavnik Madjarske pri EU Oliver Varhelji.

  Varhelji je temeljno upoznat s briselskom politikom. Sredinom devedesetih zaposlio se u ministarstvu spoljnih poslova Madjarske i bio je član misije te zemlje pri EU pre njenog pristupanja, a kasnije i na različitim pozicijama u stalnom madjarskom predstavništvu u Briselu.

  Radio je i u madjarskom ministarstvu pravde, a u Evropskoj komisiji je bio na čelu odseka za pravo industrijske svojine pri Generalnom direktoratu za unutrašnje tržište i usluge.

  Poznat je kao izuzetno lojalan Orbanu i kao uporan branilac političkih prioriteta madjarske vlade na sastancima ambasadora, navodi Politiko.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com