• BG

  Geomagnetska oluja danas i sutra, upozorava Republički geodetski zavod Srbije

   

  Geomagnetska oluja danas i sutra, upozorava Republički geodetski zavod Srbije
  Foto:Wikimedia/NASA

   

  Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje, može danas i sutra dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije.

  Mogući su i poremećaji u radu „satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju“, naveo je RGZ.

  RGZ je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u Geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja.

  Dodaje se da „geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika“.

  „Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagodjena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova…“, dodao je RGZ.

  U okviru RGZ postoji Geomagnetska opservatorija Grocka (GCK), u kojoj se prate solarno-geomagnetski poremećaji.

  Ta opservatorija razmenjuje geomagnetske podatake u okviru Svetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com