• BG

  Gojković: Dogovoreno da se izbori ne održe u martu, o datumu će odlučiti predsednik Srbije

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas posle treće runde medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta da predstojeći izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, ali onom koji Ustav Srbije dozvoljava.

  „Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga“, rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

  Ona je kazala da jedan od zaključaka razgovora sa tročlanom delegacijom Evropskog parlamenta i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, koji će se kao predlog naći na narednoj sednici Skupštine, „što će biti prvi takav odbor u višestranačkoj Srbiji“.

  Gojković je rekla da je postignut dogovor i o izboru pet novih članova REM-a po principu 3 plus 2.

  Odgovarajući na pitanje novinara kada najkasnije izbori mogu biti održani Gojković je rekla da „mora da se izračuna koji je to datum a da izbori budu redovni“.

  „Mislim da je dobro odlaganje koje će omogućiti gradjanima Srbije da se odluče izmedju dve različite političke opcije. Mi nismo zabrinuti za ishod izbora bez obzira kada će biti održani. Zajednički cilj je punopravno članstvo u EU i želimo da ličimo na države koje su već deo EU i na izborne procese u tim državama“, kazala je Gojković.

  Ona je rekla „da bi bilo bolje da oni koji su tražili dijalog i učestvuju u njemu“.

  Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je rekao da je značajan napredak to što će u REM-u od ukupno devet članova biti pet novih lica, kao i da „bojkot izbora nije pravo rešenje i da oni koji su se odlučili za bojkot treba o tome da razmisle ponovo“.

  Na pitanje novinara da li bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni ukoliko bi bili održani prvog narednog vikenda Flekenštajn je odgovorio da „izbori u tom slučaju ne bi bili fer i pošteni“, odnosno da trenutno ne postoje takvi uslovi, već da do njih treba doći implementacijom svega dogovorenog na današnjem sastanku.

  Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon je rekla da je zadovoljna napretkom koji je danas postignut i da to otvara prostor da se nešto menja.

  „Novi propisi za nacionalnu televiziju koji moraju biti sprovedeni pre početka izborne kampanje. To su uslovi za slobodu i kredibilnost medija“, rekla je Fajon.

  Fajon je na pitanje novinara da prokomentariše blokadu zgrade RTS-a, koja se dešava u vreme održavanja razgovora o poboljšanju predizbornih uslova, rekla da „gradjani imaju pravo da izadju na mirne demonstracije i da je to temelj svake demokratije“, ali i da „mediji treba da rade profesionalno i da imaju uslove za profesionalni rad“.

  „Bitno je da se ostvare uslovi za profesionalni rad novinara, a političari treba da podignu svoj glas protiv širenja mržnje putem medija i protiv lažnih vesti“, rekla je Fajon.

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je rekao da za „ostvarivanje napretka u izbornom procesu ostaje pitanje implementacije onoga što je danas dogovoreno“.

  „Pažljivo ćemo posmatrati i možemo ponovo doći u bilo koje doba naredne godine. Želimo da vidimo napredak u radu REM-a i drugih regulatornih tela, boljitak u radu medija, a da bi se to postiglo treba realizacija dogovorenog. Zato su definisane jasne vremenske odrednice za ostvarivanje preuzetih obaveza“, rekao je Bilčik i dodao da ima dovoljno vremena da se sve preuzete obaveze i sprovedu.

  On je rekao da će se u narednom periodu sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kako bi videli na koji način oni mogu da podrže ostvarivanje obaveza za unapredjenje izbornih uslova u Srbiji, kao i da će biti formirana kratkotrajna Misija Evropskog parlamenta koja će ispratiti izborni proces naredne godine.

  Fajon: Bitno je što su izbori odloženi, biće vremena da se stekne više poverenja u izborni proces

  Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon izjavila je danas da je jako bitno što je dogovoreno da izbori ne budu u martu, da će biti vremena da gradjani steknu više poverenja i da će izborni proces biti fer i demokratski.

  Ona je, nakon treće runde dijaloga vlasti i dela opozicije i brojnih sastanaka u Beogradu o izbornim uslovima, rekla da je zadovoljna jer je postignut napredak i najznačajniji dogovor oko slobode medija.

  Rekla je i da se nada novim propisima za rad nacionalne televizije u izbornoj kampanji i još nekoliko stvari važnih za slobodu medija.

  Izvestilac Evropskog parlamenta o Srbiji Vladimir Bilčik rekao je da uprkos tome što se govori da nema dovoljno vremena za ostvarenje svih izbornih uslova, važan ishod dijaloga je to što je definisana vremenska odrednica za realizaciju svake obaveze.

  Rekao je da će se u narednom periodu sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kako bi videli na koji način oni mogu da podrže ostvarivanje obaveza za unapredjenje izbornih uslova u Srbiji.

  Bilčik je naveo da će evropski parlamentarci i dalje biti na raspolaganju za svaku dodatnu podršku, a kako je rekao dogovorena je i kratkotrajna posmatračka misija.

  On je rekao da žele da vide napredak u radu REM-a, ali i ostalih regulatornih tela uključenih u izborni proces, kao i boljitak u pristupu svim medijima.

  Prema važećem zakonu, izbori bi mogli da se održe najkasnije trećeg maja.

  SMS: Treća runda predizbornog dijaloga donela važne pomake

  Stranka moderne Srbije saopštila je danas, nakon treće runde predizbornog dijaloga uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta da su postignuti važni pomaci i da je uradjena „dobra stvar za evropsku budućnost Srbije“.

  „Treća runda predizbornog dijaloga uz posredovanje EP rezultuje dodatnim pomacima. Izbori se odlažu do poslednjeg zakonitog datuma, sastav REM-a će biti značajnije promenjen, prvi put izbore će kontrolisati i Nadzorni odbor Skupštine. Svi učesnici dijaloga i evropski posrednici smatramo da je postignuto dovoljno. Nije, naravno, postignuto sve, jer nije ni moglo biti“, naveo je SMS u saopštenju za javnost.

  Dodaje se da zato ovaj format dijaloga treba nastaviti i posle izbora, kako je najavljeno, pošto za popravku demokratije u Srbiji postoji puno dodatnih predloga nacionalnih manjina, opozicionih stranaka, zasnovanih na dobrim praksama zemalja OEBS-a i civilnog sektora, a koji „zahvataju preširoko i preduboko za ovaj politički trenutak“.

  „Pozdravljamo ulogu evropskih posrednika. Njihovu ulogu vidimo kao uvodjenje evropskih demokratskih praksi u Srbiji, kako bi postali deo zajedničke buduće evropske kuće. Unapred pozdravljamo ulogu evropskih prijatelja u nadzoru nad implementacijom dogovorenog“, piše u saopštenju.

  PSG: Dogovori solidna osnova, fer izbori zavise od njihove implementacije
  Pokret slobodnih gradjana (PSG) ocenio je da je višemesečni pritisak da se obezbede fer izborni uslovi počeo da daje značajnije rezultate, medju kojima su i dogovori o pet novih članova REM-a i o ravnopravnoj zastupljenosti na RTS-u, i usvajanje mera za sprečavanje funkcionerske kampanje, saopšteno je danas iz PSG.

  U saopštenju se navodi da postignuti dogovori „predstavljaju solidnu polaznu osnovu za fer izbore a od implementacije dogovora zavisi da li će oni zaista biti takvi“.

  „Smatramo da u ovom trenutku ne treba biti previše ciničan i negirati postignuti napredak, ali ni naivan pa ne imati u vidu da za vlast u Srbiji kršenje dogovora ne predstavlja nikakvu novost“, ocenio je PSG.

  Medjunarodni sekretar PSG Natan Albahari, koji je i predstavnik te stranke u dijalogu sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta, rekao je da je poziv da se i Evropski parlament uključi u rešavanje krize i medijaciju izmedju vlasti i opozcije bila dobra odluka.

  „Uz njihovu pomoć uspeli smo da postignemo dogovor oko glavnih uslova za izbore koje smo postavili: izbor novih članova REM, ukidanje funkcionerske kampanje i otvaranje RTS-a za opoziciju i održavanje izbora u poslednjem mogućem terminu. Naravno, moraćemo vrlo brzo, do kraja godine, da vidimo da li je dogovor implementiran“, rekao je Albahari a navodi se u saopštenju PSG.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com