• Novosti online

  Гојковићева и Фабрици о извештају Европске комисије

  Председница Скупштине Србије Маја Гојковић разговарала је јуче са Семом Фабрицијем, који јој је уручио извештај Европске комисије о напретку Србије на европском путу, у коме се прилично лоше оцењује рад нашег парламента. Судећи по саопштењу са састанка, двоје саговорника се сложило само да је потребно унапредити његов рад, али не и о оценама у извештају о раду највишег законодавног тела. Како је наведено у саопштењу, Фабрици је рекао да „састанак види као простор да се размене мишљења о извештају и снажно охрабри покретање иницијативе како би се побољшао рад парламента”. Нагласио је да „ЕУ верује у улогу парламента, који је важан и да зато свима даје препоруку да рад изван парламента није добар знак”.

  Гојковићева је, каже се у саопштењу, рекла да „ако се занемаре политичке оцене, у извештају има садржине да се заједнички ради да се побољшају одређени сегменти”. Додаје се да је „приметила да се у делу који се односи на рад парламента помиње Савез за Србију, који није парламентарна странка, нити је учествовао на последњим парламентарним изборима и напоменула да ни у земљама ЕУ не третирају на исти начин парламентарне и ванпарламентарне странке”. Истиче се да је Гојковићева „навела да је констатовано да је позивала представнике опозиционих странака на колегијум, рекавши и да ће наставити с том праксом, као и да очекује да се посланичке групе писаним путем изјасне о својим предлозима побољшања рада парламента”.

  Према наводима у саопштењу, Гојковићева је „изразила задовољство што су се неке посланичке групе и посланици, који су до сада бојкотовали рад у пленуму вратили на последњим заседањима и указала да је било простора да се констатује и да посланици владајуће већине немају више праксу улагања већег броја амандмана”. Констатовала је и да „у поређењу с другим земљама региона, где опозиционе странке не учествују у раду парламента од конституисања, те земље, ипак, боље пролазе у извештају о напретку”.

  Потписник ових редова је потрошио много простора на критике рада Скупштине Србије, између осталог, на подношење стотине бесмислених амандмана владајуће коалиције на законске предлоге, које су, иначе, сматрали као одличан одговор на стотине амандмана потпуно истоветног садржаја на Закон о основном образовању које је у овом сазиву „патентирао” Саша Радуловић, лидер покрета „Доста је било”. Ту је било и на стотине, углавном, бесмислених опозиционих предлога за допуне дневног реда, чија је једина сврха била да се обезбеди додатно време за критику власти.

  Свеједно шта је био разлог да владајућа коалиција затрпа парламент бесмисленим амандманима, то је био најгори могући потез у борби с политичким противницима. Себи су нанели штету на више фронтова, њихове монологе на разне теме, које никакве везе са законским предлогом нису имали, нико слушао није, а тиме су дали основа да се у овом извештају Европске комисије, до којег им је изузетно стало, парламенту залепи негативна етикета. Ни то што су, ипак, од ове лоше праксе одустали није помогло што се овог извештаја тиче, али свакако је добро и за парламент и за владајућу коалицију.

  Уколико су, а јесу, сами допринели томе да се парламенту спочитавају ови амандмани, причи о Савезу за Србију сасвим сигурно није било места у овом извештају. Савез за Србију није учествовао на изборима, па не може ни да има посланике у парламенту, а ко и како је дошао до посланика, иако на изборима није био, јесте врло занимљива тема којој је, такође, потписник ових редова посветио пуно пажње, али изгледа да то треба опет анализирати. Помињање СзС-а, како рече премијерка Ана Брнабић, „указује на политичке оцене у извештају, којима ту није место”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com