• Novosti online

  Grabar Kitarović: Hrvatska podržava širenje NATO u regionu

  Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da podržava širenje NATO u regionu, ali da svaka zemlja treba sama da odluči da li će pristupiti Alijansi.

  „Naravno, svaka zemlja treba sama da odluči i nikome od suseda nećemo govoriti ‘Vi treba da udjete u NATO’. Ja poštujem volju onih koji su to odbili“, rekla je hrvatska predsednica u intervjuu moskovskom Komersantu.

  Ona je kazala da će onim zemljama koje žele u NATO Hrvatska pružiti političku podršku i pomoć da ispuni kriterijume koji su neophodni za ulazak.

  „U vezi sa tim, hoću da poručim Rusima: širenje NATO ni na koji način nije usmereno protiv Rusije, mi Rusiju ne doživljavamo kao protivnika“, rekla je Grabar Kitarović.

  Navela je da smatra da su evroatlantske integracije svih zemalja Jugoistočne Evrope „neophodan uslov za mir i stabilnost u regionu“.

  „Imali bismo prostor gde možemo da sedimo za jednim stolom i da razgovaramo pre nego što problemi predju u uzajamnu agresiju“, dodala je ona.

  Hrvatska predsednica je podsetila da je Hrvatska član EU i NATO, i da se od nje očekuje solidarnost i da se ponaša kao član jedne porodice, ali da u isto vreme to ne isključuje odnose Rusije i Hrvatske i zajedničke interese.

  Na pitanje da li su joj partneri iz EU stavljali do znanja da sa Moskvom treba da bude oprezniji, ona je odgovorila negativno.

  „Ne mogu da kažem da sa ruskim partnerima mogu u svemu da se složim. Ali, u krajnoj meri, mi vodimo iskrenu, otvorenu diskusiju o pitanjima o kojima nema saglasnosti. I pokušavamo, gde možemo, da nadjemo zajednički jezik“, kazala je Grabar Kitarović.

  Po njenim rečima, Hrvatska se pridržava odnosa sa Rusijom na dva koloseka. S jedne strane, Hrvatska insistira na poštovanju medjunarodnog prava i Minskog sporazuma o Ukrajini, a sa druge strane, zalaže se za očuvanje dijaloga sa Rusijom.

  Navela je da je dijalog sa Rusijom neophodan, jer je reč o velikoj državi bez koje se ne mogu rešavati svetska pitanja, kao i da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, igra važnu ulogu u Jugoistočnoj Evropi.

  „Za nas je važno što Rusija podržava teritorijalnu celovitost BiH, i nastavljamo da zajedno radimo na stabilizaciji u toj zemlji, koja ima skoro hiljadu kilometara zajedničke granice sa Hrvatskom. Hrvati su jedan od tri državotvorna naroda, i ako se oni odvoje, to može da se završi destabilizacijom celog regiona“, kazala je predsednica Hrvatske.

  Ona je izrazila nadu da će Putin doći u zvaničnu posetu Hrvatskoj, podsećajući da bi to bila prva državna poseta ruskog predsednika Zagrebu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com