• Novosti online

  Grabar-Kitarović: Nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće ući u Vukovar

  Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da je „velikosrpska agresija“ na Hrvatsku poražena i poručila da nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće ući u Vukovar.

  „Velikosrpska agresija je propala, ona je poražena. Medjutim, svima onima koji danas prete Hrvatskoj želim vrlo jasno da kažem da nikada više ni jedan jedini srpski tenk neće više ući u Vukovar. Neka se niko time ne zavarava“, rekla je Grabar-Kitarović za Dnevnik HRT, prenosi N1.

  Ona je kazala da je „velikosrpska agresija, nažalost, zabležena krvavim slovima u hrvatskoj istoriji“ i dodala da Hrvatskoj lekcije svakako neće deliti država koja se nije suočila sa sopstvenom istorijom.

  „Hrvatskoj lekcije neće deliti država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine i genocid počinjen u njeno ime, već koja i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, što je za mene presudno pitanje medjudržavnih odnosa. I svakako, Hrvatskoj neće deliti lekcije država koja je rehabilitovala četništvo i srpski fašistički režim iz Drugog svetskog rata“, navela je Grabar-Kitarović.

  Ona je rekla i da ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić molio, a ne samo tražio od nje da ne koristi termin „velikosrpska agresija“, ali da mu molba nije uslišena.

  Grabar-Kitarović je reagovala na prošlonedeljnu Vučićevu izjavu da je od nje tražio da se ne koristi stalno taj izraz jer to više nema smisla, i navela da je „u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespondenciji veoma, veoma neprimereno i nedopustivo prepričavati sadržaj razgovora u četiri oka“.

  „Medjutim, kada je Vučić već to učinio, onda ću i ja. Ne da je tražio od mene da ne spominjem velikosrpsku agresiju, već je molio da to ne činim, ali kako vidite, ta molba nije uslišena“, rekla je Grabar-Kitarović.

  Ona je medjutim dodala da Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom jer je to pre svega u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

  „Moramo biti odgovorni. Neću dopustiti da nasedamo na provokacije, neću dopustiti da nas uvuku u verbalni rat, ali isto tako žestoko ćemo braniti hrvatske nacionalne interese“, rekla je hrvatska predsednica, prenosi N1.

  Povodom nedavnih napada na Srbe kod Knina, Grabar-Kitarović je kazala da osudjuje svako nasilje uvek i svuda, ali je dodala da se „ne može svaki incident koji se dogodi izmedju hrvatskih gradjana raznih nacionalnosti kvalifikovati a priori kao etnički incident, odnosno etnički motivisano nasilje“, prenosi Hina.

  „Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj, jer vrlo je neprijatno i neodgovorno kad političari počnu da komentarišu i etiketiraju te incidente, zanemarujući ili stvarne činjenice utvrdjene službenom istragom ili uopšte ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda“, rekla je Grabar-Kitarović.

  Nedavnu izjavu predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regionu nazvala je „u najmanju ruku bezobraznom“ i veoma neodgovornom.

  „Gospodin Pupovac izneo je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora da shvati da je zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske gradjane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd“, navela je Grabar-Kitarović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com