• BG

  ХАЈДЕ ДА УЧИМО ЗАЈЕДНО

  „Хајде да учимо заједно“ је назив пројекта Основне школе „Сретен Младеновић Мика“ из Ниша који је подржан од стране Еразмус плуса, програма Европске уније чији је задатак да подржава пројекте сарадње у области образовања, младих и спорта.

  Ова нишка  школа се нашла међу 35 школа и предшколских установа у Србији које су добиле могућност да у школској 2017/2018. унапреде свој рад кроз обуке које се реализују у иностранству и размене искустава из области образовања са европским колегама.

  Циљ пројекта  је упознавање наставника са иновативним методама подучавања које могу повећати мотивацију ученика и довести до бољих постигнућа.

  Шесточлани  школски тим  је учествовао у укупно три мобилности, које су се реализовале  у Италији у децембру, јануару и марту и при томе се бавили различитим аспектима наставног процеса.

  Две колегнице  су похађале обуку која је за тему имала  јачање стручних капацитета и професионалних компетенција наставника у циљу приближавања процеса учења потребама ученичка кроз примену неформалних метода; други пар се обучавао  како да то исто оствари користећи најсавременије дигиталне алате, а трећа обука  је за исход имала развијање интернационалне  димензије школе кроз израду пројеката и сарадњу са школама из Еропске уније и ван ње.

  Осим стручних знања која су стечана на обукама од суштинске важности била размена искустава са другим наставницима, упоређивање образовних система и начина рада у различитим земљама.

  Та размена је  изнедрила нове идеје, али је извесно олакшање донело  сазнање да су проблеми са којима се наставници суочавају свуда слични, чак и у много уређенијим системима богатијих земаља.

  Што се тиче образовних политика, методологије и правца којим иде наше школство могло би се рећи да држимо корак са Европом, разлика је само у условима у којима се поменуто реализује као и у којој мери су просветни радници спремни на прихвтање трајних и неминовних промена и отворени за целоживотно учење и стручно усавршавање.

  Управо оваква искутва дају нову снагу и ентузијазам за рад и док се чланови Тима припремају за примену наученог на часовима и дељење искуства са колегама, размишљају о новим пројектима и изазовима савременог образовања.

  Соња Ђорђевић Петровић, члан Тима Еразмус+,

  наставник српског језика у ОШ „Сретен Младеновић Мика“ Ниш

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com