• Gradovi

  Hamas zapretio osvetom protiv izraelskih agenata

  Palestinski Hamas koji vlada pojasom Gaze zapretio je da će povesti „intenzivnu akciju protiv izraelskih agenata u narednim satima i danima“ u znak osvete za ubistvo komandira organizacije Mazana Fukhe koje pripisuje Izraelu.

  Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u Gazi rekao je sinoć da će odbrambeni aparati u pojasu preduzeti korake „da osiguraju bezbednost“ palestinskog društva, prenose izraelski mediji.

  Pretnja je izrečena nedelju dana nakon ubistva Fukhe koji je bio visoki zvaničnik u vojnom krilu Hamasa, Brigadama Izadin al-Kasam.

  Hamas je optužio Izrael za njegovo ubistvo i u izveštajima u Gazi se navodi da su se napadači ubacili u tu enklavu sa Sredozemnog mora. Od tada Hamas preti osvetom, a Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistvo.

  U sredu je islamski Hamas objavio video snimak na kome su izraelski lideri prikazani na meti nišana snajpera.

  Fukha je bio osudjen na doživotni zatvor i još 50 godina za planiranje samoubilačkog napada na autobus na severu Izraela 2002. godine u kome je ubijeno devet Izraelaca.

  On je 2011. pušten na slobodu u okviru razmene oko 1.000 palestinskih zatvorenika za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita. On je inače sa Zapadne obale, ali ga je Izrael oslobodio pod uslovom da se protera u Gazu.

  Posle njegovog ubistva Hamas je zatvorio Gazu, zabranivši ulazak i izlazak svima, osim u humantarnim slučajevima, a u subotu je objavljeno da će prolaz biti dozvoljen strancima koji rade u UN i u Crvenom krstu.

  Zamenik lidera Hamasa u Gazi Ismail Hanije rekao je da se za ubicama intenzivno traga.

  Izraelski mediji navode da se ubijeni Fukha posle oslobadjanja vratio terorističkim aktivnostima i rukovodio Hamasom na Zapadnoj obali iz Gaze.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com