• Novosti online

  Han i Mekalister: Srbija napredovala ka EU, Priština da ukine taksu od 100 odsto

  Srbija je napredovala na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, posebno po ekonomskim reformama i privrednom rastu, ocenili su danas u Evropskom parlamentu, u raspravi o napretku Srbije izvestilac Dejvid Mekalister i evropski komesar Johanes Han koji je podvukao Beograd i Priština moraju obnoviti dijalog jer onaj ko ne reši bilateralne problema ne može ući u EU.

  Srbija je otvorila 14 i zatvorila dva poglavlja u pregovorima s EU i „izgledi za ulazak u članstvo Unije su opipljivi“, naglasio je Han, dodavši da rešenjaeproblema s Kosovom nije jedini ključni uslov, već su to i reforme vladavine prava, temeljnjih sloboda i dobrog upravljanja.

  Han je ukazao na to da u predlogu rezolucije o Srbiji, koji je izradio Mekalister, takodje stoji da su ima rezultata, ali i manjkavosti u reformama vladavine prava u Srbiji.

  „Od ključnog je značaja da se u reformama pravosudja, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati“, naveo je evropski komesar za proširivanje.

  Makalister je rekao da će pridruženje Srbije EU zavisi od nastavka reformi i politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja, ali je podvukao da „nije lak trenutak u odnosima Beograda i Prištine zbog odluke Prištine“ da uvede 100 posto uvozne takse na robu iz Srbije i BiH.

  To je, predočio je, „jasno kršenje sporazuma CEFTA i jasan znak uperen protiv duha dobrosusedske saradnje“.

  Mekalister je rekao da bi Srbija u decembru trebalo da otvori tri nova poglavlja u pregovorima o prijemu u EU, ali je primetio da će o tome odlučiti zemlje članice EU.

  Karoline Edtštadler, državna sekretarka Austrije, predsedavajuće EU, u raspravi je istakla „odredjen važan napredak“ Srbije na nekim poljima, što bi trebalo da omogući brže otvaranje poglavlja u pregovorima s Unijom.

  Podvukla je i da „Srbija reformama mora da potvrdi opredeljenje za članstvo u EU“ i zato da ubrza reforme i normalizuje odnose s Kosovom.

  U rezoluciji koju EP treba sutra da usvoji se „pozdravlja postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju“.

  Takodje se ističe „izvestan napredak“ u reformi pravosudja i traži da srpske vlasti pospeše reforme vladavine prava, a posebno da obezbede nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju bitku protiv korupcije.

  Rezolucija se oslanja i razmatra ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Prištinom, uz stav da „svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obe strane“, i ako se njime očuvaju stabilnost regiona i medjunarodno pravo.

  Evro-poslanici „ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granica izmedju Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija“ i „ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije“ i kažu da „etnički čiste države ne treba da budu cilj u regionu“.

  U tom dokumente se „podvlači važnost stvaranja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom“ na Kosovu, i sprovodjnje svih dogovora, uključujući sporazum o energetici.

  U dokumentu EP se „nepozivo osudjuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava nužnost saradnje kosovskih i srpskih istražitelja, kao i medjunarodna podrška, da bi se počinioci ubistva priveli pravdi“.

  Srbija se poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji, i da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com