• Novosti online

  Haradinaj: Srbija da prizna Kosovo u sadašnjim granicama

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je danas na Samitu u Berlinu da Srbija prizna Kosovo u sadašnjim granicama, ocenjujući da bez obostranog priznanja neće biti napretka.

  „Jasno je da ne možemo ići napred dok ne prihvatimo istinu o prošlosti i sadašnju realnost. Istina o prošlosti je da je Kosovo doživelo okrutnosti i da je trebalo da počne od nule. Realnost današnjice je da je Kosovo nezavisna država, da postiže politički, ekonomski i socijalni progres. To je realnost koju treba priznati da bi se išlo napred. Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova“, naveo je Haradinaj u govoru koji je objavio na Fejsbuku.

  On je ocenio da je priznanje Kosova „početna, a ne konačna tačka za progres“ kao i da ono podrazumeva „stalno poštovanje postojećih granica“.

  „Bez obostranog priznanja i poštovanja ne može biti progresa. Tada na primer neće biti potrebe za trgovinskim barijerama ni sa jedne strane. Ponovno sagledavanje granica omogućiće novi talas etničkih podela i možda i početak nasilja. Mi imamo potrebe za jedinstvom, ne za podelama. Imamo potrebe da otvorimo naše granice a ne da stvorimo nove“, kazao je Haradinaj.

  Kosovski premijer je dodao da se „lično i bezuslovno“ obavezuje da će doprineti poboljšanju života Srba na Kosovu.

  „Ja se na ovo obavezujem bez neke ponude iz Beograda. U suštini je to obaveza koju smo mi primenili nakon što smo implementirali sve preporuke posrednika Martija Ahtisarija u naš Ustav i naše zakone“, kazao je Haradinaj.

  On je izrazio zahvalnost Nemačkoj za podršku Kosovu i pozvao Berlin da nastavi da štiti „pravo Kosova na državnost i teritorijalni integritet“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com