• Novosti online

  Hrvatski sud oslobodio Tompsona smatrajući da poklič ‘Za dom spremni!’ ne remeti javni red i mir

  Pevač Marko Perković Tompson danas je u Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tokom izvođenja pesme „Bojna Čavoglave“ na proslavi godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ 2017. godine u Slunju uzviknuo „Za dom spremni!“.

  Preršajni sud, kako stoji u presudi, smatra da Tompson time „nije podsticao mržnju na temelju nacionalne ili verske pripadnosti“, i to iako je to bio službeni pozdrav „totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije“, prenela je agencija HINA.

  Ni na čitanju presude danas, kao ni na ročištu s izvođenjem dokaza, nije došao predstavnik tužitelja, Policijske stanice Slunj, niti je iko najavio žalbu, za šta je rok osam dana.

  Tompsonov advokat Davorin Karačić je po objavlivanju oslobađajuće presude izjavio novinarima da je odluka suda potvrda da je odbrana dokazala da se uzvik „Za dom spremni!“ u sklopu pesme „Bojna Čavoglave“ „ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s totalitarnim režimom NDH“.

  To su, naglasio je, „stihovi u kontekstu veličanja Domovinskog rata“, tim pre što okrivljeni Tompson „nije spomenuo ni NDH, ni ustaše“, niti je tada bilo „neprimerene simbolike, ni veličanja NDH“.

  „U Domovinskom ratu to je bio izraz bunta i poziv na mobilizaciju, borbeni poklič za plašenje neprijatelja i taj ‘Za dom spremni’ nema nikakve veze s onim koji veliča NDH“, rekao je Karačić.

  „I što se mene tiče, eventualna sramota tog pozdrava isprana je u Domovinskom ratu, a preporučio bih svima da se već jednom okanu NDH, jer ova Hrvatska je sve ono što NDH nije bila“, rekao je novinarima Karačić i ponovo odbacio bilo kakvu povezanost tog pokliča iz pesme svoga branjenika s „totalitarnim, fašističkim i sramotnim režimom NDH“, prenela je HINA.

  Prekršajna prijava podneta je 9. avgusta 2017. godine protiv Marka Perkovića Tompsona zbog nastupa na koncertu 5. avgusta u Slunju, povodom godišnjice „Oluje“.

  Portparolka karlovačke policije Senka Staroveški potvrdila je tada da je Perković prekršajno prijavljen zbog „kršenja zabrane isticanja neprimerenih simbola, tekstova, slika ili crteža“, kao i zbog „izvodjenje pesama, kompozicija ili tekstova koji remete javni red i mir“.

  Na tom koncertu novinarske ekipe su snimile skandiranje ustaških pozdrava i pevanje neprimerenih pesama, odeću i zastave dela publike s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, glasno skandiranje te parole, što niko nije prekidao čak ni tokom govora ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

  Pesma „Bojna Čavoglave“ koju je pevao Tompson, počinje uzvikom „Za dom spremni!“ zbog čega je 2016. godine, na proslavi „Oluje“ u Kninu, Tomson prekršajno novčano kažnjen.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com