• Novosti online

  Ispraćaj Borke Pavićević 3. jula

  Ispraćaj dramaturškinje Borke Pavićević će biti u sredu 3. jula u 15 časova, a kremacija u 16 časova na Novom groblju.

  Komemoracija će se održati u Centru za kulturnu dekontaminaciju u četvrtak, 4. jula u podne, saopštio je Centar za kulturnu dekontaminaciju.

  Borka Pavićević je preminula 30. jula u Beogradu. Rođena 1947. godine u Kotoru, Crna Gora. Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je i magistrirala 1976. godine sa tezom „Neorealistička drama u Srbiji između dva rata“.

  U Ateljeu 212, u dramaturškom odeljenju, radila je od 1970. do 1981, a u BITEF-u 20 godina. Bila je dramaturg u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu. Osnivač je teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981). Učesnica pokreta KPGT (Pozorište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991.).

  Sa mesta umetničke direktorke Beogradskog dramskog pozorišta smenjena je zbog političkog i javnog delovanja 1993. godine. Bila je učesnica Civilnog pokreta otpora (1991) i Članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od osnivanja.

  Osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu od 1994. godine.

  Pisala je kolumne u časopisu Susret, zatim nedeljniku Vreme, od njegovog osnivanja, i dnevnom listu Danas. Objavila je tri zbirke eseja: „Na ek Postdejtonska moda“ (Novi Pazar, 1998), „Moda“ (Beograd, 1994) i „Glava u torbi“ (Beograd, 2017) kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama.

  Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

  Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond „Maja Maršićević Tasić“ 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com