• Gradovi

  Ivanić: Nema šanse da BiH prizna Kosovo, nećemo se povući iz institucija BiH

   

   

  Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ponovio je danas da ne postoje ni minimalne šanse da BiH prizna nezavisnost Kosova.

  „Dok je Savez za promene (SDS-PDP-NDP) u vlasti na nivou BiH, priznanja Kosova neće i niti može biti. Imamo sve instrumente da to zaustavimo i za nas je ta tema završena. Garantujemo da do toga neće doći“, kazao je Ivanić posle konsultacija s ministrima u Savetu ministara BiH i i poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Saveza za promene.

  Konsultacije su sazvane pošto je odložena sednica Zastupničkog Doma Parlamenta BiH, jer poslanici Saveza za promene danas nisu došli, a na konsultacije su pozvani predstavnici u Predstavničkom domu i ministri iz tog saveza.

  Ivanić je posle konsultacija ocenio da poslednje „ratnohuškaške izjave BiH vraćaju u ’90. godine“, ističući da on osudjuje takve izjave.

  „Interes u BiH je mir i stabilnost i osudjujemo ratnu galamu, koja je prošlo vreme“, rekao je Ivanić, dodavši da je interes RS mir i bezbednost.

  Kazao je da BiH „tone u krizu, koja je prvenstveno uslovljena lošim odnosima unutar Federacije BiH“, upozorivši da bilo kakvo ulaženje RS u te sukobe nije dobro i da ona treba da se okrene svojim pitanjima.

  „Ne treba nam sukob“, ocenio je Ivanić i naglasio da se neće povući iz institucija na državnom nivou samo zato što je na to pozvao predsednik RS Milorad Dodik.

  On je naveo da je spreman da, ako se kriza bude zaoštravala, sedne s Dodikom i iznese mu svoje stavove.

  Po njegovim rečima, ne treba davati previše značaja ni izjavama bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, jer, kako je ocenio, one nemaju efekta.

  Ivanić smatra da Izetbegovićeve izjave o Kosovu „neće ostaviti nikakve ozbiljne posledice po RS i Srbiju“.

  Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović (SDS) rekao je da će obavestiti zvaničnike Srbije da nema šanse da priznavanje Kosova dodje na dnevni red institucija BiH.

  On je ocenio da će „ovakvih spinova biti sve više, s namerom da se pažnja skrene na ta pitanja, ali da je potrebno da se tenzije spuste“.

  Poslanici stranaka iz Republike Srpske, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS), danas nisu došli na sednicu Predstavničkog doma parlamenta BiH, zbog čega je skupštinsko zasedanje odloženo.

  Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) rekao je da sednica parlamenta neće biti održana, jer u trenutnim političkim uslovima ne postoji ambijent za normalan rad.

  Do zaoštravanja političke situacije u BiH došlo je posle izjave bošnjačkog člana Predsedništvu BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa priznanjem Kosova, što je izazvalo oštre reakcije u Beogradu, ali i srpskih političara u BiH.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com