• Novosti online

  Izbori za predsednika Češke počeli lažnim vestima protiv predsednika Zemana

  U Češkoj su popodne otvorena birališta na kojima danas i u subotu pre podne osam miliona birača glasa da li će na čelu Češke i narednih pet godina ostati Miloš Zeman ili će odabrati promenu i nekog od preostalih osam većinom proevropskijih nezavisnih kandidata, manje kontroverznih koji izazivaju manje podele u društvu.

  Izbori su počeli skandalom sa lažnim vestima na društvenim mrežama, ali i u nekim češkim gradovima, sa podelom letaka sa uputstvom Zemanovim biračima, mahom biračima iz unutrašnjosti, starijim i nižeg obrazovanja, koji lako podležu lažnim vestima da u ovom prvom krugu ne glasaju za Zemana, jer on navodno prema izmenama zakona od ove godine kao predsednik automatski ulazi u drugi krug ili pak Zemanove birače upućuju da svoje glasove šalju direktno Predsedničkoj kancelariji.

  „To su apsolutno neistinite lažne informacije. Širenje tih lažnih vesti istražuje policija kao pokušaj ometanja predsedničkih izbora u skladu prema odredbama Krivičnog zakona“, upozorio je birače ministar unutrašnjih poslova Lubomir Metnar.

  Policija Moravsko-šlezijskog regiona na istoku Češke gde su leci distribuirani apelovala je na gradjane da sve te slučajeve prijave policiji.

  Na ove istorijski druge direktne izbore za predsednika Češke svi kandidati su se prijavili kao nezavisni, medjutim Zemana je podržao novi češki premijer, tajkun prehrambene i hemijske industrije Andrej Babiš, iako je pre pet godina pozivao da se glasa protiv Zemana, a podršku nekih partija opozicione desnice dobio je glavni Zemanov rival, profesor hemije, bivši dugogodišnji predsednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš.

  Zeman i Drahoš su prema predizbornim anketama raspoloženja birača favoriti da udju u drugi krug izbora.

  Znatno manje šanse da se umešaju u taj izborni duel imaju biznismen i pisac Mihal Horaček, diplomata vezan karijerno za pokojnog češkog predsednika Vaclava Havel Pavel Fišer, bivši konzervativni češki premijer Mirek Topolanek, zapamćen po golišavim fotografijama koje su procurile sa žurki italijanskog tadašnjeg premijera Silvija Berslukonija, nekadašnji uspešni šef fabrike automobila Škoda Vratislav Kulhanek, predsednik Asocijacije vojne industrije Jirži Hinek ili producent Petr Hanig i lekar Marek Hilšer.

  Analitičari procenjuju da gotovo da nema nade da će Česi već u subotu uveče kada se objave rezultati prvog kruga saznati ime budućeg predsednika već da će morati još jednom do birališta 26. i 27. januara.

  I u drugom krugu izbora favorit je Miloš Zeman čija popularnost od izbijanja izbegličke krize 2015. godine raste i učvrstila se na talasu straha prosečnog češkog gospodina Novaka da će mu Brisel i Evropska unija nametnuti mase muslimanskih imigranata i ugroziti bezbednost i stil života češkog društva.

  Zeman od izbijanja krize taj izbeglički muslimanski bauk u Česima učvršćuje nebiranim rečima, poput madjarskog premijera Viktora Orbana i lidera vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com