• Kultura

  Izložba srpskih i ruskih arhitekata Progresu

   

  Slide

  Bičurkin: Veze Srbije i Rusije u arhitekturi traju jako dugo

   

   

  Slide

  Folić: Uticaj ruske arhitekture u Srbiji je ogroman pogotovo između dva rata

   

   

  Slide

  Karić: Još jedan podsticaj da zajedničkim silama još više stvaramo

   

   

  Slide

  Otvorena izložba „Konekcija“ u galeriji „Progres“

   

   

  U beogradskoj galeriji Progres večeras je pod nazivom „Konekcija“ otvorena izložba arhitektonskih ostvarenja poznatih srpskih, ruskih, beloruskih i ukrajinskih arhitekata i inžinjera.

  BEOGRAD – U beogradskoj galeriji Progres večeras je pod nazivom „Konekcija“ otvorena izložba arhitektonskih ostvarenja poznatih srpskih, ruskih, beloruskih i ukrajinskih arhitekata i inžinjera.

  Tom prilikom glavni gradski arhitekta Milutin Folić najavio je da će Beograd uskoro podići spomenik u parku Manjež ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, koji je projektovao zgradu današnje vlade Srbije i zgradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

  Folić je u izjavi za Tanjug rekao da je uticaj ruske arhitekture u Srbiji je ogroman pogotovo između dva rata.

  Tada je, kako je naveo, velika intelektualna imigracija iz Rusije uticala da Beograd iz palanke preraste u metropolu.

  Takođe je podsetio da je tokom nedavne posete delegacije Moskve Beogradu otvarana spomen ploča Nikolaju Krasnovu, kao i da je tom prilikom gradonačelnik najavio da ćemo mu grad podići i spomenik u parku Manjež, napomenuo je Folić.

  Narodni poslanik Dragomir Karić je ispred BK Grupe koja je podržala realizaciju izložbe, rekao da je ta manifestacija još jedan dar za građane Srbije i buduće inžinjere i arhitekte i još jedan podsticaj da „zajedničkim silama još više stvaramo“.

  „Ovde je predstavljena arhitektura naših „Belih Rusa“ – onih Rusa koji su u vreme sovjetske revolucije došli kod nas i mi smo ih prihvatili kao svoje najrođenije.Tu su dela i naših arhitekata koji stvaraju na prostorima Rusije, Berlorusije, Kazahstana, Azerbejdžana…“, napomenuo je Karić.

  Prema njegovim rečima, ova izložba dela je tek zrno mogućnosti koje postoje u saradnji Rusije, Srbije, Belorusije, Ukrajine i mnogih drugih.

  Ataše za medije Ambasade Rusije u Beogradu Jurij Bičurkin rekao je da veze Srbije i Rusije u arhitekturi traju jako dugo i da svaki Srbin zna poznata prezimena Krasnova Paševskog i drugih.

  Naše veze su, kako je rekao, nastavljene i tokom izgradnje objekata za Olimpijadu u Sočiju, na objektima u Moskvi i Podmoskovlju gde učestvuju poznate sprske arhitekte i građevinari.

  Izložbi su prisustvovali i predstavnici ruske i belosuske ambasade, kao i ličnosti iz kulturnog života.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com