• BG

  Iznenadni sastanak zvaničnika RS i ambasadora Kvinte u Sarajevu

  Sastanak ambasadora zemalja Kvinte s predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH i najvišim zvaničnicima tog bosansko-herecgovačkog entiteta održan je danas u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu.

  S jedne strane su bili ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, kao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler.Na drugoj strani bili su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović, zamenik predseadavajućeg Doma Naroda parlamenta BiH Nikola Špirić i predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

  Agencija SRNA objavila je da je sastanak sa ambasadorima Kvinte inicirao Dodik.

  Taj sastanak nije bio zvanično najavljen.

  Po nezvaničnim informacijama koje je objavio sarajevski portal Klix, Dodik je stranim diplomatama preneo zaključke s jučerašnjeg sastanka zvaničnika RS da srpski predstavnici u državnim institucijama neće učestvovati u donošenju odluka o bilo kojem pitanju dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu više ne bi bilo stranih sudija.

  Dodik je, kako se navodi, obavestio ambasadore da će ta odluka biti potvrdjena na posebnoj sednici Narodne skupštine RS 17. februara.

  Takva odluka je doneta pošto je Ustavni sud BiH odlučio da je vlasnik državnog poljoprivrednog zemljišta država BiH, a ne entiteti.

  Ambasadori Kvinte posle sastanka nisu dali izjave novinarima.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com