• Novosti online

  Izrael ponovo otvorio granične prelaze prema pojasu Gaze

  Izrael je danas ponovo otvorio granične prelaze u pojasu Gaze nakon što je ocenjeno da je manje nasilja duž granice.

  Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman rekao je da je odluka doneta u konsultacijama sa vojnim i zvaničnicima bezbednosne sužbe, i jedinicom za veze sa Palestincima.

  U kabinetu ministra je medjutim rečeno da još nije doneta odluka o nastavku snabdevanja gorivom koje finansira Katar, prenose izraelski mediji.

  Prelazi Erez i Kerem Šalom zatvoreni su u sredu prošle nedelje nakon što je jedna raketa ispaljena iz pojasa Gaze teško oštetila kuću u gradu Ber Ševi, pedesetak kilometara od granice, a druga pala u more u centralnom delu Izraela.

  U odgovoru na raketiranje, izraelska vojska je izvela niz udara iz vazduha, pogodivši 20 meta na palestinskoj teritoriji, uključujući tunel za napad prokopan ispod ganice, saopštila je vojska.

  Posle toga su Egipat i UN nastojali da posreduju uspostavljanju zatišja izmedju Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom.

  Tokom vikenda nasilje je znatno smanjeno duž granične ograde u odnosu na prethodne nedelje.

  Manje ljudi učestvuje u protestima duž granice i smanjen je intenzitet sukoba s vojnicima.

  Palestinci protestuju duž granice od kraja marta protiv izraelske i egipatske blokade obično jednom nedeljno, petkom. Od početka protesta poginulo je 207 Palestinaca prema podacima Frans presa.

  Na izraelskoj strani ubijen je jedan izraelski vojnik palestinskim snajperom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com