• Novosti online

  Izrael razmatra prekid vatre zbog rastućeg pritiska SAD

  Izraelski zvaničnici nagovestili su danas mogućnost uspostavljanja prekida vatre u sukobima sa palestinskim ekstremističkim organizacijama pošto su predsednik SAD Džozef Bajden i američki poslanici izrazili zabrinutost zbog najnovijih izraelskih udara na pojas Gaze u kojima su ubijeni palestinski civili i srušena zgrada gde su bile kancelarije stranih medija.

  Američki zvaničnici su podržali pravo Izraela da se brani od raketnih napada iz Gaze ali su apelovali na smirivanje nasilja, preneli su izraelski listovi.

  Pred današnji sastanak užeg sastava Vlade Izraela, zaduženog za bezbednost, čuli su se pozivi da se krene ka prekidu vatre sada kada je više vojnih ciljeva postignuto u sukobu protiv Hamasa i u odgovoru na rastući medjunarodni pritsak, navode izraelski meidji.

  Neimenovani zvaničnici su rekli da će kao i ranije dogovoru o prekidu vatre posredovati Egipat.

  Od petka uveče izraelska vojska je izvela niz udara iz vazduha iz pojasa Gaze, ciljajući infrastrukturu Hamasa i Islamskog džihada, te pripadnike tih organizacija u odgovoru na više od 2.500 raketa ispaljenih iz te enklave od početka sukoba u ponedeljak uveče.

  U jednom takvom udaru u noći izmedju petka i subote poginulo je najmanje deset palestinskih civila, najviše dece.

  U subotu je posle upozorenja stanarima da se evakuišu sa zemljom sravnjena višespratnica u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa, Al Džazire i kuvajtske televizije.

  Izraelska vojska je optužila Hamas da se krije iza kancelarija medijskih kuća u kuli i koristi ih kao ljudske štitove.

  Medjutim, Bajden je u razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom „izrazio zabrinutost za bezbednost novinara“, ocenivši da je u najnoviji sukob „tragično odneo živote izraelskih i palestinskih civila“, uključujući decu.

  U subotu je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki apelovala na Izrael da osigura bezbednost novinara, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin je rekao izraelskom kolegi Beniju Gancu da je potrebno vratiti zatišje.

  Pojednini istaknuti članovi Demokratske stranke su delom osudili izraelsko bombardovanje Gaze uključujući senatora Roberta Menendeza.

  Izraelski vojni portparol Hidai Zilberman je odbacio američke i medjunarodne kritike o napadu na kulu u kojoj su bile kancelarije medija, tvrdeći da je uprkos tome to bio legitimna vojni cilj.

  Ostalo je nejasno zašto Izrael nije izveo precizni udar na tu zgradu, da uništi samo kancelarije Hamasa na pojedinim spratovima, kao što je to činio ranije, pa i u ovom sukobu, a ne da je sruši čitavu sa svim stanovima, naveo je AP.

  Broj žrtava u pojasu Gaze u medjuvremenu je povećan na 174, uključujući desetine dece, a više od 1.200 judi je ranjeno, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo zdravlja. Na izraelskoj strani poginulo je deset ljudi, uključujući dvoje dece i stotine je ranjeno.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com