• Društvo

  Извесно повећање пензија, повећање плата могуће, предузетницима и запосленима у микро, малим и средњим предузећима 60% минималне зараде за месеце јул и август, одложено плаћање пореза и доприноса на зараде, нови пројекат запошљавања

  Извор: РТС,

  Држава ће за јул и август за предузетнике и све раднике микро, малих и средњих предузећа исплатити 60 одсто од минималца, одложићемо за још месец дана плаћање пореза и доприноса и покрећемо нови пројекат “Моја прва плата”, најавио је за РТС председник Србије Александар Вучић нове мере у циљу сузбијања економске кризе коју је изазвала пандемија коронавируса.

  Александар Вучић је гостујући у Дневнику 2 Радио-телевизије Србије поручио да држава има довољно средстава да „сипа“, и то директно, још новца привреди, како би оснажила домаћу привреду, а нарочито предузетнике од фризера, обућара до произвођача намештаја.

  За наредна два месеца, јул и август, држава ће плаћати 60 одсто од минималца за предузетнике и раднике микро, малих, средњих предузећа, „не зато што они нису радили већ зато што хоћемо да их додатно финансијски подржимо“.

  „До сада смо 1.181 кредит одобрили преко Фонда за развој. Дали смо новац за културу и слободне уметнике.“, истакао је Вучић.

  Такође, како је додао, најмање још један месец биће одложено плаћање пореза и доприноса, што је мера која државу кошта око 300 милиона евра. Држава ће покушати да то одложи за још један месец.

  „То је страшно важно за угоститеље, туристичке агенције и све друге“, напоменуо је председник.

  Најавио је и пројекат „Прва плата“, у оквиру којег ће држава послодавцу дати 20.000 динара за ново запошљавање једног средњошколаца, а за запошљавање факултетски образованог 24.000.

  Навео је и да ће гувернерка НБС Јоргованка Табаковић изаћи за два дана са мером додатног мораторијума за плаћање кредита – бар на још два месеца.

  Што се тиче плата и пензија у јавном сектору, Вучић је рекао да је сасвим извесно да ће се пензије повећавати, а да ће бити простора и за повећање плата, иако мањег од очекиваног, ако овакви подаци наставе да пристижу.

  Председник је, коментаришући договор који су чланице Европске уније постигле о помоћи економији због последица пандемије, истакао да је то за Србију од кључног значаја.

  Поручио је да Србија неће никада доћи у ситуацију са нивоом јавног дуга у којој се налазе Хрватска, Црна Гора и неке друге земље Медитерана, и рекао да ће држава покушати да не пређе 60, 61 одсто јавног дуга.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com