• Gradovi

  Како изабрати најбољу воду за пиће?

  „Вода је опште наслеђе чију вредност морају сви познавати, задатак је сваког да њом економише и да је пажљиво користи“ пише у Европској повељи о води.

  Живот се не може замислити без воде. Недовољна количина воде за задовољење физиолошких и хигијенских потреба утиче штетно на здравље људи.

  У данашње време је флаширана вода је постала део животног стила. Захваљујући маркетиншком приступу и широком спектру врста које су доступне потрошачу, приступачној цени, флаширане воде у многоме замењују воду из чесме.

  Савети при куповини и складиштењу флаширане воде

  « Пре свега обратити пажњу на етикету која треба да буде уочљива, јасна и читка.
  Неопходно је да садржи основне податке о особинама и хемијском саставу флаширане воде, назив и седиште произвођача, назив изворишта, датум производње и рок употребе.
  Нарочито обратити пажњу да ли је вода под сталним надзором, односно контролисаног квалитета и микробиолошке исправности од стране овлашћене установе.

  «Проверити на етикети укупан садржај минералних материја.

  Природне минералне воде се деле на: природну врло слабо минералну воду код које је садржај минералних соли рачунат као суви остатак на 180ºЦ мањи од 50 мг/л, природну слабоминералну (нискоминералну) воду чији је садржај минералних соли мањи од 500 мг/л, природну минералну воду код које је садржај минералних соли између 500 и 1500 мг/л и природну минералну воду богату минералним солима код које је садржај минералних соли већи од 1500 мг/л.

  Флаширана вода може бити негазирана, која у себи не садржи угљен диоксид, природно газирана минерална вода у којој је садржај ЦО2 после декантације и у боци исти, природна минерална вода појачана угљен диоксидом са извора чији је садржај угљен диоксида који иначе потиче из истог извора или изворишта већи од садржаја који је та минерална вода имала на извору, газирана природна минерална вода којој је додат ЦО2 који не потиче из истог извора као вода.

  Родитељи који употребљавају флаширану воду за припрему дечјих млечних формула морају да обрате пажњу на концентрацију флуорида у дотичној води. Уколико је садржај низак потребно је додати таблете флуорида ради обезбеђења правилног развоја зуба. За припрему хране за одојчад и малу децу може се користити природна слабоминерална (нискоминерална) вода.

  Потенцијални здравствени ризик носи амбалажа за флаширану воду.

  У великој мери је заступљена пластична амбалажа која се производи од поливинил хлорида(ПВЦ) или полиетилена (ПЕТ,ХДПЕ,ПЕ). Истраживања показују да дужим стајањем на собној или вишој температури долази до отпуштања састојака из пластичне флаше у воду, од којих су неке канцерогене (нпр. винил хлорид из ПВЦ амбалаже).

  За разлику од воде из чесме, флаширана воде се не дезинфикују хлором који има продужено – резидуално дејство.

  Сходно наведеном, препоручује се складиштење флаширане воде у хладној просторији или фрижидеру, обзиром да се на собној или вишој температури подстиче раст бактерија, а из пластичне амбалаже се повећава отпуштање штетних материја у воду.

  Најбољи однос минералних материја калцијума и магнезијума у минералним водама је 2:1, уз напомену да је повољан садржај магнезијума најмање 90 мг/л. Од великог здравственог значаја је и садржај натријума у води који би требало да се креће до 10 мг/л, што је од велике важности за кардиоваскуларне и бубрежне болеснике, као и за труднице и малу децу.

  Минерална вода разликује се од обичне воде са чесме јер потиче са неког природног извора и богата је минералима. Отуда и тај назив.

  Извори ових вода често су претворени у бањска лечилишта одакле се минерална вода пије директно. Међутим, како није баш практично отпутовати увек до бање да бисте попили мало здраве минералне воде, она се продаја као флаширана вода.

  У састав минералних вода улазе различити минерали, као што су они од којих настају соли (магнезијум, натријум, калцијум) и сумпорна једињења. Из њих се углавном уклањању нека једињења која би могла бити штетна,као што је магнан или арсеник, али се ништа од минерала не додаје вештачки

  Минерална вода обично се пакује на месту близу самог изворишта управо из тог разлога јер се не прерађује.

  Флаширана вода је,управо због свог састава, много више од средства за хидратацију.

  У њима заиста може бити упакована порција здравља, али како, када и за кога – зависи од минералног састава воде.

  Kоја је најбоља флаширана вода ?

  Она која вама и вашим здравственим потребама највише одговара.

  Шта најбоља флаширана вода треба да има?

  Веровали или не, али обична вода са чесме је на неки начин минерална. И она има минерале у себи (у супротном бисмо пили дестиловану воду) .

  Примера ради, уколико имате тврду воду, можете бити убеђени да је пуна калцијума.

  Међутим, то није пуно и зато су минерали оно што тражимо у флашираној води.

  Минерални састав воде излистан је на самој декларацији.

  Шта вам од минерала треба и како да изаберете?

  бикарбонати и хлорид су добри уколико имате проблема са варењем
  калцијум уколико имате проблема са костима
  магнезијум за правилан рад срца, више енергије и бољи имунитет
  сулфати да подстакну детоксикацију
  гвожђе уколико сте малокрвни и патите од анемије (премда воде и нису богат извор овог минереала и најбоље је да га потражите у храни)
  флуориди добри за развој зуба
  калијум за рад мишића и нервног система
  А шта треба да избегавате и чега у води треба да има у најмањим количинама?
  натријум, посебно ако патите од високог крвног притиска и склони сте задржавању воде у организму
  нитрати и нитрити ,посебно нитрити ако се ради о води која се даје бебама
  хлориди ( не треба да их има пуно, али скоро свака вода их има)
  алуминијум или евентално неке друге тешке метале који могу бити токсични.

  Са минерелима ваља бити опрезан,а треба обратити пажњу и на проценат суве материје у флашираној води који купујете.

  Шта је сува материја?

  Сува материја су углавном соли које остају након испаравања. Изражава се у мг по литру.

  Према количини суве материје минералне воде се деле на:

  слабе ( до 500мг суве материје)
  високо минералне ( од 500-1500 мг/л)
  богато минералне (преко 1500 мг/л)
  Флаширане воде деле се и према томе коју количину ЦО2 (угљен диоксида) имају и то на следећи начин:

  негазирана – која се садржи угљен диоксид
  природно газирана(садржи угљен диоскид који се природно налази на самом изворишту воде. Ако га има више од 250 мг/л овакве воде називају се и киселе воде.
  газирана вода (којој јенакнадно додат угљен диоксид који не потиче са изворишта)
  Генерални савет, када је избор флаширане воде за сваки дан у питању, јесте да сто буде негазирана и слабоминералана вода.

  Ако није је свакодневну употребу, водите се при избору узрастом, здравственим проблемима које евентаулно имате и тиме и потребама вашег организма. Она треба да се састоји од минерала који су у уравнотеженом саставу и елемената у траговима.

  Да објаснимо њихове предности појединачно:

  Бикарбонантне минералне воде
  Ова минерална вода садржи бикарбонатне јоне у највећој количини (ХЦО3).

  Да би се сматрала бикарбонантном, вода треба да има више од 600мг/л ХЦО3.

  Оваква вода помаже секрецију жучи и смањује киселост желуца. Препроручује се особама које имају честих проблема са горушицом,а такође су добре и за оне који имају проблеме са радом жучне кесе или низак крвни притисак.

  Натријумове минералне воде
  Ове минералне воде имају и доста натријума. Не препоручују се особама које имају појачан рад жучи, проблеме са јетром. Такође, због повећане количине натријума, ове воде нису за особе које имају срчане проблеме и које имају проблем са задржавањем воде у организму.

  Ове воде и не пију се у неограниченим количинама , већ 1-2 чаше дневно. Цео литар узроковао би да попијете чак и до 3000мг натријума, што баш и није благодет за здравље.

  Свака вода која има више од 200 мг натријума није за неограничено конзумирање и треба да будете опрезни – препоручена доза натријума је 2-3 г, али треба имати у виду да вода није једини извор одакле га добијамо. Довољно је да се присетимо да натријума има доста и у кухинској соли,а о неким прерађевинама да и не говоримо.

  Магнезијумске минерелане воде
  Магнезијумске минералне воде садрже доста магнезијума поред других минерала и за разлику од вода које су најбогатије натријумом, ове воде су добре за особе са срчаним проблемима и за оне склоне задржавању воде у организму.

  Имају диуретичка својства што значи да потпомажу избацивање воде из организма. Такође су добре за јачање мишића, посебно оних глатких мишића унутрашњих органа као што је срце или црева. Добре су за варење, побољшавају покретљивост црева.

  Kада је магнезијум у питању, најбоје је да он буде у балансу са калцијумом јер се њихово дејство надопуњује . Идеална пропроција је 2:1 у корист калцијума и то омогућава најбољу апсорпцију ових минерела. Све друге комбинације нису повољне јер се не апсорбују у телу, па су као такве онда и бескорисне.

  Препоручена доза магнезијума је 300мг на дневном нивоу и ове воде су најбоље за особе које се дневно изложене физичком и менталном напору и стресу. Најбоље када су негазиране.

  Магнезијумом богате воде су оне које садрже више од 50мг/л магнезијума

  Сулфатне воде
  Минералне воде богате јонима сулфата и магнезијума спадају у сулфатне воде. Препоручују се особама које имају проблема са варењем или затвором, као и особама које имају пробемама са јетром, жучном кесом, дијабетесом и гојазношћу. Посебно ус добре у комбинацији са магнезијумом када утичу на рад глатких мишића, подстичу покретљивост жучне кесе, рада панкераса, рад црева.

  Сулфатне воде имају садржај сулфата већи од 200мг

  Јодне минералне воде
  Ове воде богате су јодом и по томе посебне. Јод је минерал којег баш и нема на сваком кораку и у многим намирницама и недстатск јода није реткост. Са друге стране, неопходан је за рад штитне жлезде и регулацију раста, те се и јодне воде препоручују деци и особама које имају ослабљен рад штитне жлезде.

  Дневно нам је потребно 0,1-0,2 мг јода.

  Kалцијумове воде
  Минералне воде које су богате калцијумом добре су за одржавање коштаног ткива, посебно у комбинацији са фосфором.

  Ове воде су рецимо препорука за жене у менопаузи које су склоније настанку остеопорозе… Поред костију, калцијум је неопходан и та рад мишића и њихову контракцију, али и за нормалан рад нервног система. Добра су солуција код особа које пате од грчева у мишићима.

  Препоручена дневна количина калцијума је до 1мг. Kалцијумове воде ус оне које садрже више од 150мг/л калцијума

  Вишак калцијума може имати озбиљне последице по рад срца и буббрега па воде које имају много овог минерала нису за свакодневну употребу.

  Kалијумове воде
  Kалијумове воде су богате калијумом и добре су активирање ензима у ћелијама и рад мишића. 3-4 г калијума нам је потребно на деневном нивоу.

  Ове воде се препроучују онда када сте имали стомчани вирус,ако сте много повраћали или имали пролив. Враћају снагу мишићима и апетит.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com