• Novosti online

  Kina pružila ruku Bajdenu, ali upozorava na novi ‘makartizam’

  Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u petak da je Peking spreman da sarađuje s novoizabranim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na nekoliko prioriteta, ali je upozorio Vašington da ne pribegava anti-kineskom „makartizmu“.

  Posle meseci direktne konfrontacije sa vladom odlazećeg predsednika Donalda Trampa, rekao je da se nada povratku dijalogu i klimi „uzajamnog poverenja“ dve vodeće svetske ekonomske sile posle smene na vlasti u Beloj kući 20. januara.

  „Važno je da američka politika prema Kini što pre oživi objektivnost i razum“, rekao je Vang Ji u onlajn-govoru u njujorškom institutu „Asia Society“.

  Uveravao je da Kina veruje da postoji „mogućnost saradnje“ na nekoliko prioriteta buduće Bajdenove administracije: borba protiv pandemije, ekonomske krize i klimatskih promena.

  „Nadamo se da ćemo moći da proširimo saradnju i da dijalogom rešavamo naše razlike“, insistirao je on.

  Trampova administracija je poslednjih meseci prekinula dijalog s Pekingom koji je trajao decenijama i upustila se u sveopšti obračun s njom.

  Američki ministar spoljnih poslova Majk Pompeo, jastreb na prvoj liniji fronta u toj konfrontaciji u stilu novog „Hladnog rata“, okončao je programe razmene u kuturi koj finansira Kina i drastično pooštrio pravila za davanje viza Kinezima.

  S ideološkim prizvukom u svojim optužbama protiv Komunističke partije Kine, govorio je o borbi između „slobode“ i „tiranije“ i pozvao američke univerzitete da budu oprezni prema kineskim studentima.

  „Štetne aktivnosti Komunističke partije Kine u Kini i u inostranstvu ometaju američke interese i podrivaju suverenitet naših saveznika“, ponovio je Pompeo u izjavi u petak.

  Američko Ministarstvo trgovine je stavilo 59 novih kineskih „entiteta“ na svoju „crnu listu“, uključujući Univerzitet Tianjdjn i Pekinški tehnološki institut. Za svaki izvoz američke tehnologije u te „entitete“ biće potrebno posebno odobrenje.

  Razlozi za te nove sankcije sumiraju razmere pritužbi Vašingtona: kršenje ljudskih prava i „masovni nadzor“, „krađa poslovnih tajni američkih kompanija“ i preusmeravanje uvoza iz SAD u vojne svrhe, kampanja zastrašivanja u Južnom kineskom moru.

  Takođe u petak, američki državni sekretar obeležio je prvu godišnjicu zvaničnog pojavljivanja korona virusa u Kini, pozivajući još jednom na „transparentnost u Pekingu o poreklu i širenju pandemije“. Trampova administracija optužuje kineske vlasti da su prikrile ozbiljnost zaraze i da su stoga odgovorne za njegovo širenje po svetu.

  „Svedoci smo ‘makartizma’ koji ponovo izranja na površinu i ugrožava normalne međunarodne dnose“, rekao se Vang Ji, misleći na „lov na veštice“ protiv komunista koji je u Sjedinjenim Državama vodio republikanski senator Džoe Mekarti posle Drugog svetskog rata.

  Kineski ministar optužio je američke zvaničnike, ne imenujući ih, da uvežbavaju „pretpostavku krivice“ prema Kini. „Oni ignorišu naše mnoge zajedničke interese i saradnju naše dve zemlje, tvrdeći da je Kina glavna pretnja“, rekao je on.

  Džozef Bajden je obećao da će biti čvrst prema Pekingu, ali i da će tražiti saradnju u vezi s planetarnim izazovima.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com