• Društvo

  Krf i Vido obeležavaju 100 godina od dolaska srpske vojske

  vido

   

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodiće danas delegaciju na svečanost povodom obeležavanja stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido.

  Nakon centralne komemorativne svečanosti u Mauzoleju – spomen kosturnici i polaganja venaca na Mornarički krst, Nikolić će položiti venac u „Plavu grobnicu“.

  Predsednik Srbije će prisustvovati otvaranju nove stalne postavke „Srbi na Krfu 1916-1918“ u Srpskoj kući.

  Za naročite zasluge za Srbiju, iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima, koji su se pre 100 godina iskrcali na ostrvo Krf, predsednik Srbije dodeliće Sretenjski orden opštini Krf.

  U delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

  Albanska golgota ustaljen je naziv za povlačenje srpske vojske i naroda preko zavejanih planina Albanije nakon invazije Nemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju, u zimu 1915/16.

  Kakvo je tada bilo stanje, govori saopštenje nemačke Vrhovne komande od 29. novembra: „Pošto srpska vojska više ne postoji, već postoje samo njeni bedni ostaci koji su se razbegli u divlje albanske i crnogorske planine, gde će bez hrane po ovoj zimi naći svoju smrt, to su prekinute dalje operacije i neće se više izdavati izveštaji sa balkanskog ratišta“.

  Tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije, veliki broj vojnika je umro od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.

  Francuska vlada 28. januara 1916. odlučila je da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska i od toga dana saveznički brodovi su počeli ubrzano prevoze, te je do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno 135.000 ljudi i u Bizertu oko 10.000 ljudi.

  Prvo iskrcavanje na „Ostrvu spasa“, kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji, šest kilometara severno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzele su Francuska i Velika Britanija.

  Na ostrvu Vidu, na koje su iskrcavani najteži ranjenici, nalazi se spomenički kompleks i u okviru njega mauzolej.

  Od 23. januara do 23. marta 1916, na tom malom ostrvu umrlo je 4.847 ljudi.

  Vido, organizovano kao bolnica, pretvoreno je u „ostrvo smrti“, a more oko njega u „plavu grobnicu“, gde je oko 5.400 umrlih spušteno u more.

  Iz pijeteta i poštovanja prema umrlim srpskim junacima, grčki ribari narednih 50 godina nisu lovili ribu u tom području.

  Foto Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com