• Novosti online

  Kurti: Carinsku tarifu ćemo zameniti punim reciprocitetom u odnosima sa Srbijom

  Lider Samoopredeljenja (SO), Aljbin Kurti, večeras je izjavio da će taksu uvedenu za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, zameniti „punim reciprocitetom“.On je u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV rekao da na današnjem sastanku sa ambasadorom SAD, Filipiom Kosnetom, nije razgovarao o pitanju takse.

  „Nisam uopšte pitao Kosneta o tarifi, već sam rekao da tarifa nije politika SO, to je puni reciprocitet“, rekao je Kurti.

  On je izjavio da „ako Srbija želi direktno da uradi nešto za kosovske Srbe, trebalo bi da imamo pravo da to učinimo i za kosovske Albance“.

  „Da je naša vlada predložila reciprocitet umesto tarife, podržali bi nas (međunarodna zajednica). Nakon uvođenja mera reciprociteta, tarifa se uklanja. Princip reciprociteta je pravi“, rekao je on.

  Govoreći o dosadašnjoj vlasti rekao je da „žele da imitiraju neke od velikih predsednika našeg vremena. Tarifa je kriterijum moćnih“.

  Ali, nastavio je, „reciprocitetom postajemo moćni, i ne treba se šepuriti. Premijer (Haradinaj) je izgledao više tvrdoglavo nego principijelno, a u vladi morate biti principijelni“, rekao je Kurti.

  Govoreći o sprskoj kampanji protiv nezavisnosti i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, Kurti je rekao da zemlje „Velike petorke“ treba da od Beograda traže obećanje da neće napadati Kosovo na međunarodnoj sceni.

  „Neću dozvoliti da se Srbija upliće u kosovsku politiku i deli. Prema Srbiji moramo biti zajedno, u vlasti i opoziciji“, kazao je Kurti.

  Govoreći o mogućoj koaliciji s Demokratskim savezom Kosova, rekao je da je „sve do pregovora“.

  Međutim, rekao je Kurti, usklađivanje programa je važnije od „deljenja postova“, a izneo je i stav da Alijansa za budučnost Kosova Ramuša Haradinaja neće biti deo vladajuće koalicije, „jer ABK je bolja kada je u opoziciji“.

  Takođe je isključio mogućnost saradnje sa Srpskom listom, ali je dodao da će saradjivati sa Srbima koji Kosovo priznaju i poštuju kao državu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com