• Novosti online

  Kvinta pozvala gradjane Kosova da ne glasaju za kriminalce i da ukažu na zastrašivanja

  Vlade zemalja Kvinte saopštile su da su predstojeći kosovski parlamentarni izbori presudna prilika za smer u kojem će se u budućnosti kretati Kosovo i pozvale njegove gradjane da ne glasaju za kriminalce i da ukažu na bilo kakve pokušaje zastrašivanja.

  U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD podsetile su da su „duboko predane demokratskom i nezavisnom Kosovu“ i poručile da očekuju izostanak „manipulacija, prevara i zastrašivanja“ u vezi s izborima 6. oktobra, prenosi KoSSev.

  „Naše ambasade očekuju da će se ovi izbori poboljšati u odnosu na učinak prethodnih i da neće biti manipulacija i prevara koje su ometale biračka mesta 2010. godine (kao što je navedeno u Izveštaju misije stručnjaka EU za nadgledanje izbora 2010. godine) i zastrašivanja u 2017. godini kosovskih Srba – kandidata i birača koji se ne svrstavaju uz Srpsku listu (kao što je navedeno u izveštaju Izborne posmatračke misije 2017. godine)“, navodi se u saopštenju.

  Kvinta poručuje da je neodložno da bude postignut „sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum sa Beogradom koji doprinosi regionalnoj stabilnosti“ i da će novoj kosovskoj vladi biti potrebna fleksibilnost u pregovorima i sposobnost da jasno predoči pozitivnu viziju budućeg odnosa sa Srbijom.

  Srbija, medjutim, ne sme da bude jedino pitanje predizborne debate, navodi Kvinta i dodaje da je za Kosovo najvažnija vladavina prava.

  „Verujemo da kandidati ne smeju da imaju kriminalnu prošlost ili veze s kriminalnim aktivnostima i da pokažu kako će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, odupirati se nekažnjivosti i kronizmu na najvišim nivoima i obezbediti čisto upravljanje kroz imenovanja zasnovana na zaslugama. Prva prilika stranaka da pokažu ove obaveze je odabir liste kandidata koja daje prednost kompetentnosti nad vezama“, navodi Kvinta.

  Pet zapadnih zemalja je naročito ukazalo na značaj sprečavanja prevara, manipulacija, kupovine glasova, zastrašivanja birača i odbacilo „bilo kakve napade na medije – bilo fizičke, pozive na nasilje ili pokušaj da se mediji označe kao lažne vesti“.

  „Odbacujemo pritiske na birače, uključujući pretnje po pitanju zadržavanja radnih mesta, kupovinu glasova i obećavanje javnih funkcija. Odbacujemo bilo kakve napade na medije, bilo fizičke napade ili pozive na nasilje, ili pokušaj da se mediji označe kao lažne vesti. Stojimo uz nezavisne medije i civilno društvo u njihovim ulogama da prate i pruže javni nadzor nad izbornim procesom“, dodaje se u saopštenju.

  Gradjane Kosova su ohrabrili da ukažu na „zloupotrebe javnih sredstava ili resursa korišćenih u vodjenju kampanja i na bilo kakve pokušaje zastrašivanja“, dok od kosovskih vlasti očekuju da preduzmu brze i odgovarajuće mere protiv bilo kakvih prestupa.

  „Dakle, od danas pa do dana izbora, progovorite glasno – recite strankama i kandidatima šta očekujete od sledeće vlade. Insistirajte na realnim planovima i predlozima, ne samo na praznoj retorici. Procenite da li će ljudi za koje ste glasali ispuniti svoja obećanja. Odbacite kriminalce. Zahtevajte pravi demokratski izbor, a na dan izbora, izadjite na izbore i glasajte“, navela je Kvinta u neuobično dugom saopštenju.

  Zemlje Kvinte su kao netačnu odbacile bilo kakvu sugestiju da njihove vlade podržavaju odredjenu stranku ili kandidata na kosovskim izborima, i navele da će suprotno tome, udruženim snagama sa ostalim lokalnim i medjunarodnim telima, pomoći da se obezbede slobodni i fer izbori.

  Kosovske političare su pozvale „da se uzdignu iznad populističke i nacionalističke retorike koja neće pomoći Kosovu“, navodi KoSSev.

  Istovremeno sa objavljivanjem saopštenja Kvinte, oglasio se ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet koji je na Tviteru napisao da je „zabrinut zbog glasina da neke stranke već koriste zastrašivanje i nepoštene taktike kako bi smanjile konkurenciju ili sprečile ljude da glasaju“.

  „Kosovskom narodu: Ako vidite da neko koči vašu demokratiju, progovorite“, naveo je Kosnet.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com