• Novosti online

  Lajčak: Kurti i Vučić spremni za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa

  Kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić su se obavezali da rade na normalizaciji odnosa kroz Dijalog i potvrdili da za to nema drugog puta, izjavio je danas u Briselu specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, rekavši da „sastanak nije bio lak“.

  Lajčak je posle današnjeg nastavka Dijaloga Beograd-Prištine saopštio da će se nova runda Dijaloga održati pre kraja jula.

  „Sastanak nije bio lak, ali se dogodio“, naveo je izaslanik EU, dodavši da su „oba lidera u veoma otvorenoj i iskrenoj razmeni stavova predočili šta svako od njih očekuje u Dijalogu“.

  „Za Evropsku uniju je važno to što su oba lidera potvrdila da nema drugog puta već da se normalizuju odnosi izmedju Kosova i Srbije“, istakao je Lajčak.

  Vučić i Kurti su se, po njegovim rečima, „obavezali da delaju na sklapanju sveobuhvatne normalizacije odnosa kroz Dijalog“.

  „Evropska unija, kao i gradjani Kosova i Srbije imaju velika očekivanja u odnosu na dvojicu vodja kako bi se prebrodilo nasledje prošlosti i Kosovo i Srbija uputili ka zajedničkoj evropskoj budućnosti time što će biti u stanju da normalizuju medjusobne odnose na sveobuhvatan način“, sažeto je izvestio Lajčak o rundi Dijaloga, u kojoj su delegacije Beograda i Prištine predvodili Vučić i Kurti.

  Visoki predstavnik EU Žozep Borel je uoči runde Dijaloga rekao da Priština i Beograd treba da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji i postignu sveobuhvatni sporazum koji je „put u evropsku budućnost“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com