• Gradovi

  LSV pozvao na borbu za prava radnika, a ne roštilj

  Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je danas sve da se uoči Medjunarodnog praznika rada, 1. maja, snažnije bore za bolji položaj radnika u Srbiji, a ne za „roštiljanje i prvomajske uranke“. LSV je u saopštenju ocenila da je ideja o radničkim pravima nestala tokom devedesetih „krvavih“ godina i uzdizanja nacionalizma, što je za posledicu imalo „smanjenje zaposlenih u Vojvodini sa 633.000 radnika 1987. godine, na današnjih 200.000 manje“.

  „Ugašeno je svako treće radno mesto. Sa prosečnim platama koje su na svega 25 odsto od proseka Evropske unije, radnik u našoj zemlji je na ivici siromaštva i ne može napuniti potrošačku korpu“, upozorava LSV uoči 1. maja.

  Stranka je ocenila da i nakon usvajanja novog Zakona o radu u Srbiji postoji „jasna intencija smanjivanja prava radnika“.

  Kao posebne probleme LSV je istakla ugrožena radnička prava u privatnom sektoru, slabo zapošljavanje osoba sa invaliditetom i žena, kao i rad na crno.

  „Pozivamo državu da poboljša zakonski okvir u oblasti poštovanja prava radnika. Poslodavci moraju shvatiti da radnici nisu robovi koji rade za niske nadnice i pune njihove džepove“, piše u saopštenju.

  LSV je apelovala i na sindikate da se okrenu radnicima i bore se za njihova prava, a „roštiljanja i prvomajske uranke neka ostave za bolje dane“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com