• Gradovi

  Mađari od jutros na referendumu o migrantskim kvotama

  Državljani Mađarske od jutros glasaju na referendumu na kojem se izjašnjavaju o obavezujućim kvotama Evropske unije za prihvat migranata.

  BUDIMPEŠTA – Državljani Mađarske od jutros glasaju na referendumu na kojem se izjašnjavaju o obavezujućim kvotama Evropske unije za prihvat migranata.

  Glasačka mesta su otvorena u šest, a biće zatvorena u 19 časova.

  Pitanje na referendumu glasi: „Da li se slažete sa time da Evropska unija može da naloži obavezujuće naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj, čak i bez odobrenja Parlamenta?“.

  Da bi referendum bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

  Više od 100.000 državljana Srbije ima i državljanstvo Mađarske, a oko 30.000 njih, odnosno gotovo svaki treći dvojni državljanin iz Srbije, registrovalo se kako bi mogli da glasaju na referendumu koji se danas održava u Mađarskoj.

  Prema recima generalnog konzula Janoša Babića, u generalnom konzulatu Mađarske u Subotici do juče je predato oko 8.000 koverata sa glasovima birača koji se na referendumu izjašnjavaju o migrantskim kvotama u toj zemlji, navela je RTV.

  Koverti sa glasačkim listićima mogu se predati u ambasadi Mađarske u Beogradu i konzulatu u Subotici.

  Izjašnjavanje mađarskih državljana koji žive u inostranstvu počelo je 19. septembra u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Mađarske u svetu.

  Većina analitičara smatra da će građani te kvote odbaciti, a takvom ishodu referenduma se nada i premijer Viktor Orban.

  To bi njegovoj vladi obezbedio podršku građana za suprotstavljanje drugim eventualnim planovima Unije za raspoređivanje tražilaca azila po državama članicama, prenela je agencija AP.

  Prošle godine je kroz Mađarsku prošlo gotovo 400.000 migranata, koji su nastavili put dalje ka zapadnoj Evropi.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com