• Novosti online

  Makron u petak ide na odmor posle glasanja o poverenju vladi

  Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit u petak idu dve nedelje na godišnji odmor na jugu Francuske, dva dana pošto je parlament glasao o poverenju vlade uzdrmane aferom s Makronovim saradnikom koji je snimljen kako prebija demonstranta, preneli su francuski mediji.

  Televizija BFMTV javila je danas da će Makronov odmor biti aktivan jer će u Bregansonu, letnjoj rezidenciji francuskih predsednika, primiti britansku premijerku Terezu Mej na radnoj večeri.

  Makron odlazi na odmor pošto je njegova vlada preživela dva glasanja o nepoverenju, posle izliva nezadovoljstva političara i javnosti nakon objavljivanja snimka na kojem sada bivši Makronov saradnik Aleksandar Benala prebija demonstranta tokom prvomajskih protesta.

  Zahtevi o glasanju poverenja vladi prilično su česti u političkoj istoriji Francuske. Bilo ih je više od 100 od 1958. godine, medjutim ovo je bio prvi put da je opozicija podnela takav zahtev od dolaska Makrona na vlasti u maju 2017. godine.

  To je takodje prvi put od 1980. godine da parlament raspravlja istovremeno o dva zahteva, koje su odvojeno podnele levica i desnica, tradicionalne stranke u Francuskoj koje su se do sada smenjivale na vlasti.

  Iako se pretpostvaljalo da vlada neće pasti jer vladajuća centristička Republika u pokretu poseduje većinu u parlamentu, mnogi smatraju da je to upozorenje Makronu kojeg optužuju za razne propuste.

  Afera s Benalom uticala je takodje na pad popularnosti francuskog predsednika kojeg mnogi i dalje smatraju „predsednikom bogataša“.

  Tamošnji mediji prenose da će Makron, iako na odmoru, biti i dalje meta kritika posebno zbog troškova letnje rezidencije jer je francuski predsednik ranije naložio izgradnju bazena koji je koštao 34.000 evra. Rezidencija već ima svoju privatnu plažu.

  BFMTV u svom izveštaju podseća da je prvi Makronov odmor u svojstvu predsednika prošle godine prošao sasvim drugačije i van političkih trzavica. Predsednik je tada rekao da će podneti krivičnu prijavu protiv jednog fotografa zbog kršenja privatnosti jer je slikao njega i prvu damu u Marselju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com