• Gradovi

  Matvienko: Rusija nikada neće odustati od Kurilskih ostrva

  TOKIO – Predsednica gornjeg doma Ruskog parlamenta Valentina Matvienko izjavila je danas u Tokiju da Rusija nikada neće pristati da ograniči svoj suverenitet nad Kurilskim ostrvima i prepusti nadležnost Japanu, prenosi Sputnjik.

  „Vlasništvo Kurilskih ostrva se ne dovodi u pitanje za Rusiju. Dobili smo ih nakon Drugog svetskog rata, što je potvrđeno i međunarodnim dokumentima. Kao što je rekao ranije predsednik Rusije Vladimir Putin, mi ne prodajemo našu teritoriju. Istovremeno, spremni smo da nađemo kompromis, koji će biti prihvatljiv za obe strane“, rekla je Matvienko novinarima u Japanu.

  Ona je podsetila da Rusija i Japan nikada nisu potpisale trajni mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata, zbog čega Japan tvrdi da Kurilska ostrva pripadaju njima.

  Odnosi između dve države su nedavno obnovljeni – u septembru je Japan učestvovao na Ekonomskom forumu u Vladivostoku i na njemu je dogovoreno da ruski predsednik Vladimir Putin 15. decembra poseti Japan.

  Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle kapitulacije Japana, a na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije.

  AP Photo, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com