• Crna Gora

  Švajcarski radio: Vučiću i Djukanoviću dobro dodje crkvena svadja

   

   

  Sukob oko crnogorskog zakona o religiji ostavlja utisak da su predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Djukanović u ozbiljnom konfliktu ali obojici, suočenim protestima protiv svoje autoritarne vladavine zapravo dobro dodje crkvena svadja, prenosi danas Dojče vele izveštaj švajcarskog radija.

  Švajcarski radio je ukazao da i Vučić i Djukanović „posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimira Bebe Popovića“.

  „Zapravo su i Aleksandar Vučić i Milo Djukanović poslednjih godina suočeni sa protestima protiv svoje autoritarne vladavine.

  Ljudi traže njihove ostavke, slobodne izbore, fer pravosudje i okončanje korupcije.

  Crkvena svadja, dakle, obojici vlastodržaca dobro dodje“, zaključuje se u izveštaju.

  Reporter Švajcarske radio-televizije (SRF) izveštavajući o tenzijama u Crnoj Gori i Srbiji navodi da je počelo zakonom o religiji koji je doneo parlament Crne Gore prema kome crkve moraju da dokažu da su zakonski došle do svojih hramova, manastira i imanja, inače ta imovina pada u ruke države.

  Dodaje se da predsednik Milo Djukanović „svesno raspiruje“ strah medju vernicima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, govoreći da se zakona plaše samo oni koji nezakonito raspolažu imovinom te objašnjavajući to dogadjajima od pre jednog veka.

  Sukobi oko pitanja vlasništva nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori pokazuju duboku podeljenost društva. Dobre argumente imaju i jedni i drugi. Rešenje je u dijalogu, smatra nemački politikolog Lazaros Miliopulos, prenosi Dojče vele.

  Dodaje da se protesti održavaju širom Crne Gore i Srbije. U beogradskim tabloidnim medijima „budi se utisak da se podjarmljuje oko trideset odsto gradjana Crne Gore koji sebe smatraju Srbima i da se napada srpska nacija u celosti“, navodi se u izveštaju.

  Navode se reči predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da je ugrožen opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, ali da je važno reagovati odgovorno.

  „Tipično je za Vučića“, dodaje se u izveštaju, „da širi strah drastičnim rečima kako bi onda stupio na scenu u ulozi razumnog državnika koji želi da očuva mir. Sve to izgleda kao da su predsednici Srbije i Crne Gore u ozbiljnom konfliktu.“

  Tu se ukazuje da obojica šefova države koriste usluge istog „šaptača“ Vladimira Bebe Popovića.

  „On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem,“navodi se u izveštaju.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com