• Novosti online

  Merkel u Rimu u oproštajnoj poseti papi i premijeru Dragiju

  Italijanski premijer Mario Dragi odao je danas priznanje nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je došla u oproštajnu posetu Rimu gde je takodje primio papa Franja.

  „Kancelarka je znala da vodi Nemačku i Evropsku uniju sa smirenošću i odlučnošću“, rekao je Dragi na zajedničkoj konferenciji sa Angelom Merkel.

  „Merkel je bila zagovarač mulitilateralizma, transformisala je ulogu Nemačke u Evropi. Nedostajaće nam, ali sam siguran da ćemo je ponovo videti u Italiji s obzirom na njenu ljubav za našu zemlju“, dodao je Dragi.

  Pre pandemije korona virusa Merkel je redovno dolazila u Italiju.

  „Moja ljubav prema Italiji neće prestati, doći ću da boravim u Rimu, vratiću se u Italiju u drugoj ulozi“, rekla je kancelarka.

  „Ovo je možda naš poslednji bilateralni susret i zadovoljna sam što sam ovde. Za nekoliko meseci razvila se vrlo bliska saradnja izmedju nas“, dodala je ona.

  Merkel je podsetila da je saradjivala sa Dragijem i dok je bio na čelu Evropske centralne banke i da je on štitio evro.

  Ranije tokom dana Merkel je primio papa Franja.

  Rekla je da je sa papom rezgovarala o politici, klimatskim promenama i seksualnom zlostavljanju u krugovima sveštenstva. Ona je takodje obišla jezuitski akademski program za zaštitu dece i bezbedno okruženje koji je Nemačka podržala.

  „Imali smo važne razgovore o napadima na decu. Želela sam da istaknem svojom posetom da mislimo da istina treba da izadje na videlo i da se to pitanje treba razmatrati“, rekla je Merkel novinarima posle sastanka sa papom.

  Ona će završiti dan večernjom molitvom za mir u Koloseumu gde će prisustvovati papa u organizaciji zajednce Sveti Edjidio.

  Posle 16 godina na vlasti kancelarka se sprema da napusti svoj položaj. Nemačke Socijaldemokrate, Zeleni i liberali danas treba da počnu pregovore o mogućem formiranju koalicije, bez konzervativaca Angele Merkel.

  Na konferenciji za novinare sa Dragijem Merkel je izrazila nadu da za formiranje nove nemačke vlade neće biti potrebno onoliko vremena koliko je bilo potrebno njenoj odlazećoj vladi koja je počela rad gotovo šest meseci posle izbora 2017. godine.

  „Sigurno će biti brže nego što je bio slučaj sa poslednjom vladom, čvrsto sam u to uverena, rekla je Merkel. //

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com